Kerkgeschiedenis voor kinderen
In korte tijd kreeg het jeugdboekje ”Het gebed van moeder Anna verhoord” (over het leven van ds. Smijtegelt) een tweede druk. Het is het vierde boek van Trijntje Zegers-Venema.
Wie is Trijntje Zegers-Venema, en: hoe bent u op latere leeftijd aan het schrijven geraakt?
„Bij uitgeverij de Ramshoorn in Goes zijn verschillende prekenboeken van mijn vader, wijlen ds. E. Venema, verschenen. Vervolgens kwam de vraag naar mij toe of ik een boekje over zijn leven wilde schrijven. Daar heb ik wel over na moeten denken, want er was nog nooit eerder iets van mij uitgegeven. Sinds mijn jeugd heb ik wel altijd graag een mooi verhaal verteld, maar een boek schrijven was voor mij iets nieuws. Toch kreeg ik er de vrijmoedigheid voor. Zo verscheen in het jaar 2020 het boekje ”De dominee uit het Achterbuurtje”. Het was deel 38 in een serie historische verhalen voor de jeugd.”
Wat wilde u over uw vader doorgeven aan kinderen en jongeren?
„Het boek is voor mijzelf een terugblik geworden op ons leven. Er is veel verdriet in ons gezin geweest. Toch heb ik met liefde het leven van mijn vader beschreven, ook met het oog op mijn kleinkinderen. Later heb ik begrepen dat volwassenen die mijn vader hebben horen preken, het boekje ook graag lezen. Mijn vader was geroepen om predikant te worden. Die roeping heeft hij zijn hele leven gevoeld. Ons gezin was met alle mooie en verdrietige dingen echter niet anders dan een andere familie. Kinderen mogen weten dat een dominee ook maar een gewoon mens is.”
Daarna volgden jeugdboeken over Calvijn en Spurgeon, nu over Smijtegelt. Wat is de verbindende schakel tussen deze drie?
„Of ik nu een verhaal vertel of schrijf, er moet een waardevolle boodschap in zitten. In het leven en werk van Calvijn, Spurgeon en Smijtegelt vinden we dezelfde boodschap als die mijn vader heeft gebracht. We kunnen niet sterven zoals we geboren zijn. De Heere heeft echter door de eeuwen heen altijd mensen, ook jonge kinderen, de weg van de zaligheid bekendgemaakt. Hij leerde hen in Zijn wegen gaan. Dat doet Hij nog. Dit heb ik in mijn boekjes willen overdragen, eenvoudig en boeiend.”
U schrijft jeugdboeken over de kerkhistorie. Waarom is het nodig dat het jonge geslacht de kerkgeschiedenis kent?
„Kinderen moeten al jong leren dat ze in zonde ontvangen en geboren zijn. We moeten kinderen voorhouden hoe noodzakelijk het is om de Heere te zoeken, hoe nodig het is om naar Zijn wil te leven. Uit de levensverhalen van mensen als Calvijn, Spurgeon en Smijtegelt kunnen kinderen leren hoe zulke mensen tot bekering zijn gekomen, maar ook wat dat leven met de Heere hun heeft gekost. In de kerkgeschiedenis komen we kinderen van God tegen die zich vaak eenzaam en onbegrepen hebben gevoeld. Want het leven met de Heere is niet altijd een gemakkelijk leven. In de kerkgeschiedenis lezen we hoe dwars door alle strijd heen naar Zijn belofte er altijd een Kerk van de Heere is gebleven. Zo probeer ik liefdevol voor kinderen te schrijven over deze God Die nog Dezelfde is. Ik hoop dat ze al jong de Heere mogen zoeken en kennen, en dat deze boekjes hierbij tot zegen mogen zijn.”
Er zit vást nog meer in de pen.
„Op dit moment bereid ik een boekje voor over de broers Ralph en Ebenezer Erskine. Van beide predikanten lezen we over hun bekering, over hun leven met de Heere, maar ook over de strijd, de pijn en het verdriet die zij in hun leven hebben gekend.”