Kerk & religie
Meditatie: Onderscheiden

Psalm 147:20

J.C. Ryle
beeld RD
beeld RD

„Hij maakt Jakob Zijn woorden bekend, Israël Zijn inzettingen en Zijn rechten. Alzo heeft Hij geen volk gedaan; en Zijn rechten, die kennen zij niet. Hallelujah.”

Zelfs wat betreft tamelijk onbelangrijke zaken zijn de Joden totaal verschillend van welk ander volk op aarde dan ook. De tijd ontbreekt om die verschillen uitvoerig te behandelen. Ze onderscheiden zich in gebruiken en gewoonten. De volharding waarmee ze vasthouden aan de zaterdagse sabbat en aan de feesten waartoe hun wetten hen verplichten, zou de christenen tot schaamte moeten bewegen. Ook op andere terreinen zijn ze onderscheiden.

Kortom, als er een volk is dat zo onderscheiden en gekenmerkt is ten opzichte van andere, dan is dat Israël. Hoewel de Joden eeuwenlang onder de heidenen hebben geleefd, zijn ze nog even verschillend van de heidenen als zwart verschillend is van wit en lijken ze even onmogelijk vermengbaar of oplosbaar, als water te vermengen is met olie. Hoe is deze bijzondere stand van zaken dan te verklaren? Waar kunnen we een reden vinden voor de unieke en bijzondere positie die de Joden in de wereld innemen? Dit volk neemt nog in tegenstelling tot andere volken steeds zo’n buitengewone plaats in.

J.C. Ryle,
bisschop te Liverpool

(”Preek over Romeinen 11:26”, 1867)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Meditatie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer