EconomieKwestie

Kan ik mijn auto wegdoen en alleen ov, fiets of deelauto gebruiken?

Ik heb een auto, maar eigenlijk is dat niet goed voor het klimaat. Ik zit erover te denken om hem weg te doen. Hoe duur is het om alles met het openbaar vervoer te doen? Of om een deelauto te gebruiken?

Mariken Stolk
8 February 2024 20:44
Deelauto’s zijn ook als bestelwagen beschikbaar. beeld ANP, Lex van Lieshout
Deelauto’s zijn ook als bestelwagen beschikbaar. beeld ANP, Lex van Lieshout

Veel mensen denken dat ze een eigen auto nodig hebben. Maar staat die van jou meestal stil? Dan is het vaak slimmer te reizen met een combinatie van de fiets, het ov en deelauto’s. Zo ben je goed bezig voor het milieu én bespaar je geld.

De helft van de autoritjes in Nederland zijn maar 7,5 kilometer of korter. Die zijn voor de meeste mensen goed te maken op de (elektrische) fiets. Ook goed voor je gezondheid! Ga je verder weg, kies dan voor de speedpedelec (een supersnelle elektrische fiets), de elektrische scooter, of het openbaar vervoer zoals de bus, tram of trein.

Kun je al je autoritjes vervangen door de fiets en speedpedelec? Dan kan het je zo’n 340 euro per maand schelen. Kies je voor een mix van openbaar vervoer en de fiets, dan kun je elke maand zo’n 120 euro besparen.

Heb je af en toe toch een auto nodig, bijvoorbeeld omdat je naar een afgelegen plek moet? Pak een deelauto. Je kunt een auto delen met buren of familie, maar ook gebruikmaken van een autodeelplatform zoals Snappcar, of van bedrijven als Greenwheels of MyWheels.

Het voordeel van een deelauto is dat je veel kosten van een eigen auto niet hebt. Denk aan verzekeringen, onderhoud, wegenbelasting en eventuele parkeervergunning. Volgens de ANWB komen die kosten al snel op een paar honderd euro per maand (afhankelijk van het soort auto). En dat alleen al terwijl je auto stilstaat.

Een rekenvoorbeeld: Thomas rijdt 12.000 kilometer per jaar (het gemiddelde aantal kilometers). Hij doet zijn auto de deur uit. In plaats van een eigen auto huurt hij één keer per week een deelauto om zijn moeder te bezoeken (100 km per week). Verder huurt hij drie weken per jaar een ‘gewone’ huurauto voor een vakantie in Zuid-Frankrijk. De overige kilometers reist hij met de trein. Met de eigen auto zou Thomas per jaar 5.550 euro kwijt zijn. Met de mix van deelauto, trein en huurauto bespaart hij hierop ruim 600 euro per jaar. Daarnaast zorgt dit ook nog eens voor 40 procent minder CO2-uitstoot.

Milieu

Minder autogebruik is ook goed voor het milieu. Reizen met de auto zorgt voor zo’n 12 procent van de klimaatbelasting van je huishouden. Dat is een flink aandeel. Door verbranding van benzine of diesel stoten auto’s CO2 uit, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Daarnaast stoten auto’s fijnstof en stikstofoxiden uit, wat schade veroorzaakt aan onze gezondheid, de natuur en gebouwen.

Bent u benieuwd wat een auto u zou kosten? Bereken het met de onlinetool van Milieu Centraal. Na vier vragen krijgt u een overzicht van de kosten en klimaatimpact van een auto en van de duurzame alternatieven. Zo helpt de tool u om een keuze te maken die voor u werkt.

De auteur is strategisch communicatieadviseur bij Milieu Centraal.

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer