GezondheidReligie en depressie
„Religie verlaagt risico op depressie in coronalockdown”

Religieuze mensen kunnen beter omgaan met lockdowns. Tijdens de twee coronalockdowns in 2020 liepen ze minder kans op een depressie dan niet-religieuze medeburgers.

Tijdens de eerste lockdown schaalden kerken fors af. Toch gingen christenen minder gebukt onder de maatregelen dan niet-religieuzen. beeld Sjaak Verboom
Tijdens de eerste lockdown schaalden kerken fors af. Toch gingen christenen minder gebukt onder de maatregelen dan niet-religieuzen. beeld Sjaak Verboom

Dat bleek dinsdag uit een publicatie van de universiteit van Cambridge. Mensen die zich religieus noemen –gedefinieerd als dat het geloof een verschil maakt in hun leven– hadden een vijfde minder kans om tijdens de lockdowns in 2020 in het Verenigd Koninkrijk een depressie te krijgen of zich ongelukkig te voelen.

De Britse wetenschappers hebben niet onderzocht waarom religiositeit lijkt te beschermen tegen een depressie. Ze vermoeden dat dit te maken heeft met de hoop en troost die mensen uit hun geloof putten.

Het maakt weinig verschil tot welke godsdienst mensen zich rekenen. Wel was er binnen het christendom een verschil. Christenen die tot een bepaalde protestantse kerk behoren, bleken ten opzichte van andere stromingen –zoals de Anglicaanse Kerk of de Rooms-Katholieke Kerk–meer risico op een depressie te lopen.

„Het onderzoek laat zien dat het niet alleen draait om het religieus zijn”, licht onderzoeker Shaun Larcom toe op het nieuwsplatform Scientias. „Het gaat vooral om de mate waarin en de intensiteit waarmee iemand gelooft.”

Daarnaast bleek de eerste lockdown, toen groepsbijeenkomsten verboden waren, een relatief grote impact te hebben op de gemoedsgesteldheid van met name rooms-katholieken en moslims. Dat kan te maken hebben met de verwachting om wekelijks een dienst bij te wonen, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 3884 mensen van voor en na de coronapandemie. Alleen godsdiensten waar minstens 5 procent van de Britse bevolking zich toe rekent –christendom, islam en hindoeïsme– werden onder de loep genomen.

De resultaten van het onderzoek komen niet helemaal als een verrassing. Uit een eerdere studie bleek al dat religie fungeert als een soort buffer tegen stress. Zo kunnen religieuze mensen negatieve gebeurtenissen zien als onderdeel van een groter plan. Geloof in „goddelijke controle” hangt samen met verminderde stressniveaus bij schokkende ervaringen, ontdekten Amerikaanse sociologen in 2021.

Ander onderzoek laat zien dat het lezen van de Bijbel stress vermindert. Tot slot blijkt uit een studie dat afnemende kerkelijke betrokkenheid in de jaren negentig in de Verenigde Staten samenhangt met een toename van het aantal sterfgevallen door vergiftiging, suïcide en alcoholische leverziekte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer