Binnenland
Kamer wil snel uitbreiding van dienjaar bij Defensie

De Tweede Kamer pleit voor een snelle uitbreiding van het dienjaar bij Defensie naar enkele duizenden deelnemers. Verantwoordelijk staatssecretaris Christophe van der Maat wil zich nog niet vastleggen op zo’n cijfer, zei hij in een debat over personeel en materieel.

ANP

Volgens Silvio Erkens (VVD) kan expansie van het dienjaar bijdragen aan het wegwerken van het grote tekort aan militair personeel. Hij pleit voor het heel snel opschalen naar 4000 deelnemers per jaar. Andere partijen zien daar wel wat in, bleek in het debat.

Vorig jaar is het vrijwillige dienjaar begonnen met 132 militairen. Het is gericht op schoolverlaters. Dit jaar moet het aantal groeien naar 625 om een jaar later uit te komen om 1000 deelnemers. Van der Maat ziet het dienjaar wel stijgen naar „3000, 4000 op de iets langere termijn”.

De generaals zullen beslissen over het aantal deelnemers, aldus de staatssecretaris. Hij gaat ook onderzoeken of het mogelijk is om bij alle 17-jarigen een enquête in de bus te laten vallen waarin ze gevraagd worden of ze een bijdrage aan de krijgsmacht willen leveren. In eerste instantie zal de vragenlijst vrijwillig zijn, omdat voor een verplichte enquête wetgeving nodig is.

Bij de krijgsmacht staan op dit moment nog duizenden vacatures open en tegelijk moeten de strijdkrachten ook groeien. Dat wil het ministerie bereiken door onder andere meer reservisten aan te trekken, meer mensen bij het dienjaar te halen en betere samenwerking met het bedrijfsleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer