Fabrikanten gaan opdraaien voor cosmetica en medicijnen in riool
Cosmetica- en medicijnfabrikanten moeten straks gaan betalen voor wat er van hun producten in het riool eindigt. Minstens 80 procent van de schoonmaakkosten komt voortaan voor hun rekening, staat in een principeakkoord van de EU-lidstaten en het Europees Parlement.
Onderhandelaars van de EU-landen en het parlement werden het maandag eens over nieuwe EU-regels om afvalwater uit steden en dorpen schoon te maken en te houden. De huidige regels zijn ruim dertig jaar oud en waterzuiveraars klagen over allerhande nieuwe problemen.
Van het afvalwater wordt 98 procent opgevangen en 92 procent goed schoongemaakt. Maar toch komt er nog van alles in rivieren, meren en zeeën terecht wat het milieu en de volksgezondheid schaadt. Terwijl de EU voor 2050 helemaal van milieuvervuiling af wil.
De regels gaan daarom ook voor kleinere dorpen gelden. Ook stikstof en fosfaat moeten in grotere plaatsen op den duur uit het water worden gehaald. EU-lidstaten moeten in de gaten houden hoeveel van bijvoorbeeld bepaalde ziekteverwekkers en van gevaarlijke stoffen als PFAS het afvalwater bevat.
De vervuiler gaat in principe betalen. Zo moeten fabrikanten 80 procent van de kosten op zich nemen, waarbij de overheid zorgt voor de rest, staat in de principeovereenkomst. Die moet nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten gezamenlijk en door het voltallige EU-parlement.