Economie

ExxonMobil naar rechter over klimaatvoorstel Follow This

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil probeert via de rechter te voorkomen dat aandeelhouders kunnen stemmen over een klimaatvoorstel van het Nederlandse beleggerscollectief Follow This. Samen met investeerder Arjuna kwam Follow This vorige maand met een voorstel om de uitstoot van broeikasgassen bij het bedrijf sneller te verminderen.

ANP
22 January 2024 09:01Gewijzigd op 22 January 2024 14:00

De onderneming stelt echter dat het voorstel helemaal niet in het belang is van de prestaties van ExxonMobil en het creëren van waarde voor aandeelhouders. Follow This en Arjuna hebben volgens het olieconcern alleen aandelen van ExxonMobil gekocht om „campagne te voeren” voor veranderingen die juist zijn gericht „op het verminderen van de bestaande activiteiten van het bedrijf”, staat in de aanklacht.

De stap van ExxonMobil naar de rechter laat een ongebruikelijke tegenreactie zien op activistische aandeelhouders. Doorgaans gaan bedrijven met klachten namelijk naar beurswaakhond SEC. De regels van die toezichthouder over op welke voorstellen aandeelhouders mogen stemmen, moeten volgens het olieconcern evenwel strenger worden geïnterpreteerd.

Follow This zegt tegen het ANP via de media te hebben vernomen dat het olieconcern de zaak tegen het collectief begint en dat het geen aanklacht heeft gezien. „ExxonMobil wil duidelijk voorkomen dat aandeelhouders hun rechten gebruiken. Blijkbaar is het bestuur bang dat aandeelhouders voor emissiereductiedoelstellingen zullen stemmen”, zegt oprichter Mark van Baal. Arjuna heeft nog niet gereageerd tegenover persbureau Bloomberg.

ExxonMobil is niet het enige olieconcern waarbij Follow This als aandeelhouder de uitstoot wil verminderen. Het collectief is ook een activistische aandeelhouder van onder meer Shell. Follow This doet elk jaar een voorstel voor doelen om Shell CO2 te laten besparen op de middellange termijn. De steun voor die voorstellen groeide lange tijd, maar werden steeds door een meerderheid verworpen. Bij de laatste twee aandeelhoudersvergaderingen bleef de steun echter steken op ongeveer 20 procent.

Follow This en een groep van 27 grote beleggers dienden deze maand nog een voorstel in om de druk op Shell op te voeren. In die resolutie roepen de belanghebbenden het olie- en gasconcern op om de reductiedoelen op de middellange termijn in lijn te brengen met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat bijvoorbeeld dat de EU in 2030 minimaal 55 procent minder broeikasgassen moet uitstoten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer