Politiek
Kamer stemt tegen verwerpen beschuldiging genocide Israël

Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag tegen een motie gestemd waarin de Kamer uitspreekt de beschuldiging van genocide tegen Israël, die voorligt bij het Internationaal Gerechtshof, te verwerpen.

Redactie politiek
Pro-Israelische sympathisanten voeren actie tijdens de hoorzitting bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over de genocide-aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israel. beeld ANP, Koen van Weel
Pro-Israelische sympathisanten voeren actie tijdens de hoorzitting bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over de genocide-aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israel. beeld ANP, Koen van Weel

Voor de motie stemden PVV, VVD, BBB, SGP en CU, die samen net geen meerderheid vormen. CDA-Kamerlid Boswijk zei in een stemverklaring dat zijn partij van mening is dat zij zich niet moet mengen in lopende juridische zaken en de zaak niet verder moeten politiseren. NSC-Kamerlid Caspar Veldkamp zei dat zijn partij de mogelijke voorlopige uitspraak van het hof wil afwachten.

Ook een andere motie over de zaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen, haalde het niet. Daarin werd het kabinet gevraagd om als het hof voorlopige voorzieningen treft „deze bindende juridische uitspraak te respecteren” en de naleving door betrokken partijen te bevorderen. GL-PvdA, D66, SP, DENK, PvdD en Volt stemden voor.

Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) wil niet vooruitlopen op een vonnis in de zaak, zei ze donderdag in een debat. Een deel van de Kamer wilde weten of Nederland een vonnis zal respecteren en zijn beleid daarop zal aanpassen.

Zuid-Afrika beschuldigt Israël van genocidale acties in de Gazastrook. Na de terreuraanval van Hamas van 7 oktober vecht Israël daar tegen Hamas. Daarbij zijn volgens de door de Hamas gecontroleerde autoriteiten inmiddels bijna 25.000 Palestijnen omgekomen.

De zaak diende vorige week en het Internationaal Gerechtshof komt binnen enkele weken met een tussentijds vonnis. Onder meer GL-PvdA, Volt, D66 en PvdD wilden tijdens het debat weten hoe het kabinet hierop zal reageren. Bruins Slot wilde hierop niet vooruitlopen, tot ergernis van de vragende partijen.

„We zijn geen onderdeel van de procedure”, zei Bruins Slot. Ze wees erop dat Zuid-Afrika en Israël wel aan het tussenvonnis zijn gebonden. „We zullen ons op de uitspraak beraden”, aldus de minister. GL-PvdA-Kamerlid Kati Piri zei „echt geschokt” te zijn door het antwoord. „Verbazingwekkend”, vond Laurens Dassen (Volt), dat de minister niet wil zeggen „dat ze de uitspraak gaat volgen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer