Buitenland
28 jaar cel geëist voor Russische vrouw na aanslag op blogger

Russische aanklagers eisen een celstraf van 28 jaar voor een vrouw die ervan beschuldigd wordt een aanslag te hebben gepleegd op een pro-Kremlinblogger. Vladlen Tatarski kwam afgelopen april om het leven door een explosie in Sint-Petersburg. Hij zou de bom hebben gekregen van de aangeklaagde Darja Trepova, die een explosief had verstopt in een klein beeldje.

ANP

Volgens de aanklagers overhandigde de 26-jarige Trepova het beeldje aan Tatarski vlak voor hij in een café een bijeenkomst bijwoonde over de oorlog in Oekraïne. Door de explosie werd de gevel van het gebouw geblazen en raakten meer dan dertig mensen gewond.

De vrouw werd al binnen 24 uur na de explosie opgepakt en aangeklaagd voor terrorisme. Volgens het Kremlin zaten de Oekraïners achter de aanslag en ook volgens Trepova zelf kreeg ze opdrachten uit Kyiv. Ze geeft toe het beeldje bewust aan de blogger te hebben gegeven, maar houdt vol dat ze niet wist dat het een bom was en dat ze dacht dat het bedoeld was om Tatarski af te luisteren. Trepova deed het naar eigen zeggen omdat ze tegen de oorlog in Oekraïne was.

Tatarski was een van de bekendste en invloedrijkste oorlogsbloggers van Rusland. De bloggers posten informatie over de oorlog op sociale media en hebben de Russische krijgsmacht regelmatig bekritiseerd. Ondanks dat ze pro-Kremlin zijn, zijn ze ontevreden over de manier waarop de oorlog in Oekraïne gevoerd wordt. De oorlogsbloggers vinden dat er te veel fouten gemaakt worden en dat de Russen aanvallender moeten opereren in de strijd tegen de Oekraïners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer