Israëlische defensieminister presenteert naoorlogs plan voor Gazastrook
De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft donderdagavond zijn plan bekendgemaakt voor wat er in de Gazastrook moet gebeuren na de oorlog met Hamas.
Daarin wordt het civiele bestuur van de Gazastrook overgelaten aan de Palestijnen, op voorwaarde dat er geen militaire dreiging meer is. In het plan, dat nog moet worden goedgekeurd door het oorlogskabinet in Israël, is voor kolonisten geen plaats.
Gallant onthulde de grote lijnen van zijn plan aan de pers alvorens het voor te leggen aan het oorlogskabinet van premier Benjamin Netanyahu. In het kabinet bestaat grote onenigheid over de te volgen koers in de oorlog tegen de terreurorganisatie die sinds 2007 aan de macht is in Gaza. Zo sprak de minister van Financiën Bezalel Smotrich zich al uit tegen het plan. Een ander lid van het oorlogskabinet zegt tegen The Times of Israel dat Galant alleen voor zichzelf spreekt.
Volgens het plan van de defensieminister zullen de operaties in de Gazastrook hoe dan ook „doorgaan” tot de doelen als „terugkeer van de gijzelaars”, de „ontmanteling van de militaire en bestuurscapaciteiten van Hamas” en „de eliminatie van militaire dreigingen in de Gazastrook” zijn bereikt. Daarna zou een nieuwe fase beginnen, waarin „Hamas Gaza niet zal controleren”.
De controversiële ultranationalistische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir pleitte maandag voor een terugkeer van Joodse kolonisten naar de Gazastrook om de Palestijnse bevolking „aan te moedigen” om te vertrekken. In het voorstel van Gallant is er voor kolonisten geen plaats. „Er zal geen Israëlische civiele aanwezigheid meer zijn in de Gazastrook nadat de doelstellingen van de oorlog zijn bereikt”, zei Gallant aan Israëlische media.
Het Israëlische leger zou wel „zijn vrijheid van handelen” behouden om elke mogelijke bedreiging in de kiem te smoren.
„De inwoners van Gaza zijn Palestijnen. Daarom zullen Palestijnse entiteiten de leiding hebben, op voorwaarde dat er geen vijandige actie of dreiging tegen de staat Israël is”, bevestigde de minister van Defensie zonder te verduidelijken welke Palestijnse groepering het gebied met 2,4 miljoen inwoners moet beheren.
VN-mensenrechtenchef Volker Türk zei donderdag „zeer verontrust” te zijn na een oproep van Israëlische topfunctionarissen aan Palestijnen om de Gazastrook te verlaten. „Het internationaal recht verbiedt gedwongen verplaatsingen van beschermde personen in of deportatie vanuit bezet gebied.” Türk wees erop dat 85 procent van de bevolking al is ontheemd. „Zij hebben het recht om terug te keren naar hun woningen”, benadrukte hij.