Buitenlandverkiezingen

Vrouwelijke premier Hasina van Bangladesh regeert met harde hand

De parlementsverkiezingen zondag in Bangladesh zullen premier Sjeik Hasina Wazed (76) en haar partij Awami Liga (AL) niet uit het zadel wippen. De belangrijkste oppositiepartij, Bangladesh Nationalist Party (BNP), boycot de stembusgang en andere partijen zijn verlengstukken van AL. „Het wordt een nepverkiezing.”

5 January 2024 06:41Gewijzigd op 5 January 2024 10:24
Leden van de Awami Liga houden foto’s omhoog van premier Sjeik Hasina Wazed. De verkiezingen zondag lijken een eenvoudige prooi te worden voor de regeringspartij. beeld EPA, Monirul Alam
Leden van de Awami Liga houden foto’s omhoog van premier Sjeik Hasina Wazed. De verkiezingen zondag lijken een eenvoudige prooi te worden voor de regeringspartij. beeld EPA, Monirul Alam

Waar is uw jas gemaakt? Grote kans dat er ”Made in Bangladesh” op het label staat. Het ruim 170 miljoen inwoners tellende land grossiert in het vervaardigen van kleding. Hoewel geplaagd door inflatie zit Bangladesh economisch in de lift. Aanvankelijk was de Zuid-Aziatische natie een van de armste landen ter wereld. Inmiddels ligt ze op schema om over twee jaar geschrapt te worden van de VN-lijst van minst ontwikkelde landen. Afgelopen jaren groeide het bruto binnenlands product (bbp) harder dan buurland India, dat ook flink aan de weg timmert.

ANP-464210884.jpg
Premier Sjeik Hasina Wazed. beeld AFP, Karim Jaafar

De sterk verbeterde infrastructuur draagt bij aan het economische succesverhaal, dat op conto van Hasina en haar partij AL kan worden geschreven. „Hasina heeft ons elektriciteit gegeven”, zegt riksjarijder Abdul Halim uit hoofdstad Dhaka tegen persbureau AP. „Ik dacht dat mijn familie nooit stroom thuis zou hebben. Nu heeft mijn hele dorp elektriciteit.” Ook snelwegen, spoorlijnen en havens werden aangelegd. Het meest in het oog springende project is de Padmabrug over de Ganges. De aanleg van de in 2022 voltooide brug kostte 2,9 miljard dollar. Naar verwachting verhoogt de brug het bbp met 1,23 procent. „Een brug naar welvaart”, meent de Bengaalse krant The Daily Star.

Machtsstrijd

Internationaal wordt Bangladesh geroemd vanwege het opvangen van veel Rohingya, de etnische minderheid die in 2017 Myanmar werd uitgejaagd. Naar schatting herbergen overvolle kampen in het land zo’n miljoen Rohingya. Bangladesh grossiert ook in het leveren van blauwhelmen voor VN-vredesmissies. Lof is er voor het feit dat steeds meer meisjes naar school gaan.

Niettemin sluimeren politieke onrust en geweld in het land onder de oppervlakte. De periode van dekolonisatie na de Tweede Wereldoorlog verloopt in Zuid-Azië overwegend vredig, maar niet in Bangladesh. De staten India en Pakistan raken na hun onafhankelijkheid in 1947 meermaals slaags en in 1971 scheidt Bangladesh zich onder leiding van Sjeik Mujibur Rahman –de vader van de huidige premier– af van Pakistan. Mujib wordt in 1975 vermoord tijdens een staatsgreep.

Hasina vecht met Khaleda Zia (BNP) een bittere machtsstrijd uit. De vrouwen wisselen elkaar meermaals af als premier. Vanaf 2009, nadat ze elf maanden heeft vastgezeten, wordt Hasina weer premier en is dat tot op de dag van vandaag. Haar grote rivaal heeft huisarrest en is inmiddels ernstig ziek. Ze wilde in het buitenland een levensreddende behandeling ondergaan, maar het parlement heeft haar dat geweigerd.

Spanningen in het land lopen met name op rond de verkiezingen, zo ook nu. Tot grote zorg van mensenrechtenorganisaties zijn in de afgelopen maanden duizenden leiders en activisten van BNP gearresteerd. Een kleine 1600 zijn er inmiddels berecht, schreef het blad ”The Diplomat” op 1 januari. De „gewelddadige onderdrukking van de oppositie” zou zijn begonnen op 28 oktober, toen BNP een demonstratie organiseerde waarbij het aftreden van Hasina werd geëist en doden vielen. Volgens The Diplomat kregen veroordeelden gemiddeld een straf van 2,44 jaar. Niet toevallig mogen kandidaten in Bangladesh niet deelnemen aan verkiezingen als ze zijn veroordeeld tot meer dan twee jaar celstraf.

De verkiezingen zijn volgens BNP niet vrij en niet eerlijk en daarom boycot de partij de stembusgang. Wel doen naast AL 27 andere partijen mee, volgens analisten daartoe aangezet en gesteund door de regering om de schijn van democratie op te houden. BNP-prominent Abdul Moyeen Khan sprak tegen de BBC van een „nepverkiezing”. De regering wijst alle beschuldigingen categorisch van de hand.

Niet-sektarisch

Het islamitische land –90 procent van de bevolking is moslim– telt ook hindoes (9 procent) en andere minderheden, onder wie naar schatting 500.000 à 900.000 christenen. Zij zijn vertegenwoordigd in de Bangladesh Hindoe Boeddhistisch Christelijke Eenheidsraad (BHBCUC), een organisatie die zich inzet voor mensenrechten van minderheden.

In een interview met de Bengaalse krant Prothom Alo zegt algemeen secretaris Rana Dasgupta dat zijn achterban overweegt „te stemmen op degenen die niet-sektarisch zijn en niet tegen de belangen van minderheden zijn”. Verder spreekt hij de vrees uit dat minderheden in de nasleep van de verkiezingen te maken kunnen krijgen met geweld.

Meer over
Azië

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer