live
Binnenlandliveblog

Storm Henk veroorzaakt overlast en ongemak, fietser (75) overleden

Storm Henk liet zich gelden. In verschillende delen van het land was de brandweer uitgerukt om bomen die door de harde wind zijn omgewaaid weg te halen. Ook het treinverkeer was op een aantal trajecten verstoord.

Webredactie2 January 2024 17:20Gewijzigd op 3 January 2024 11:11

Advertentie

Nederlanders melden eerste schade door storm Henk bij verzekeraar
ANP

Veel mensen hebben woensdag al schade gemeld door storm Henk, die dinsdagavond en afgelopen nacht door Nederland raasde. Bij verzekeraar Nationale Nederlanden (NN) zijn in de ochtend al zo’n negentig schademeldingen binnen, meldt een woordvoerder.

„We zien dat de storm behoorlijk heftig is geweest en een groter gebied heeft getroffen dan eerdere stormen, zoals Ciarán, Poly en Pia”, zegt hij. Later woensdag wordt volgens de zegsman van NN waarschijnlijk meer bekend over de schade die storm Henk heeft aangericht. OHRA en de verzekeringen van ABN AMRO, ING en SNS vallen ook onder de koepel van NN.

Storm Pia zorgde onlangs nog voor onder meer omgewaaide bomen en wateroverlast. Verzekeraars lieten vorige week weten dat ze bijna 2000 meldingen hadden ontvangen over storm- en waterschade.

Veel overlast in Verenigd Koninkrijk door storm Henk
ANP
ANP-487557754 1.jpg
beeld AFP, Adrian Dennis

De storm Henk heeft in het Verenigd Koninkrijk voor ernstige overlast gezorgd. Britse media berichten dat in Engeland zo’n tienduizend huishoudens zonder stroom zitten. Ook wordt woensdag op honderden plaatsen gewaarschuwd voor overstromingen.

Engeland en Wales zijn dinsdag geteisterd door harde wind en zware regen. Zo’n duizend vakantiegangers moesten een vakantiepark verlaten in Northamptonshire omdat hoog water caravans en huisjes bedreigde. Rond de rivier Severn liepen in de Engelse regio West Midlands honderden panden onder water.

Het noodweer zorgt ook voor problemen in het verkeer en het openbaar vervoer. Sommige wegen en spoortrajecten raakten onbruikbaar door overstromingen en omgevallen bomen. Dat geldt volgens de BBC onder meer voor de A52 tussen Nottingham en Edwalton.

Fietser (75) Wintelre overleden na val, waarschijnlijk door wind van fiets geblazen
ANP

Een 75-jarige fietser is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden nadat hij van zijn fiets was gevallen. Mogelijk is de man dinsdagavond van zijn fiets geblazen door storm Henk die dinsdagavond over Nederland trok.

„Wij houden er rekening mee dat de krachtige wind een rol speelde bij het ten val komen van het slachtoffer”, aldus de politie. „Het scenario is dusdanig voorstelbaar dat we dat benoemen”, vult een woordvoerder aan.

Het ongeval gebeurde dinsdagavond even na 22.00 uur in de Groenstraat in het Brabantse Wintelre.

Het KNMI had dinsdagavond om 22.00 uur code oranje afgegeven als waarschuwing voor storm Henk voor de provincies Noord-Holland en Friesland, voor het IJsselmeer en het Waddengebied. In de rest van het land was code geel van kracht.

Op verschillende plekken zijn bomen omgewaaid door storm Henk. In Maassluis waaiden zonnepanelen van een dak van een flat. Ook veroorzaakte de storm op verschillende plekken wateroverlast en hadden het verkeer en de treinen hadden last van de harde wind.

Code oranje in noordwesten om storm Henk beëindigd
ANP
ANP-487576483 1.jpg
beeld ANP, Josh Walet

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut heeft code oranje die in het noordwesten was afgegeven voor storm Henk even voor 02.00 uur beëindigd. In heel het land is nog wel code geel van kracht vanwege zware tot zeer zware windstoten, maar ook die waarschuwing zal naar verwachting nog in de nacht worden beëindigd.

Code oranje gold sinds 22.00 uur voor de provincies Noord-Holland en Friesland en voor het IJsselmeer en het Waddengebied.

„In het noordelijk kustgebied komen nog (zeer) zware windstoten voor van 80-110 km/uur. Elders komen nog zware windstoten voor van 75-90 km/uur. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting”, waarschuwt het KNMI. „Plaatselijk kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. De komende uren nemen de windstoten van het zuiden uit weer af.”

Storm Henk veroorzaakt overlast en ongemak in vrijwel hele land
ANP
ANP-487557126 1.jpg
beeld AFP, Adrian Dennis

Storm Henk laat zich gelden. In verschillende delen van het land is de brandweer uitgerukt om bomen die door de harde wind zijn omgewaaid weg te halen. Ook het treinverkeer is op een aantal trajecten verstoord. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers om rekening te houden met gevaarlijke situaties.

Het KNMI heeft de waarschuwing code oranje uitgevaardigd voor de provincies Noord-Holland, Friesland, het IJsselmeer en het Waddengebied. In het gebied kunnen zware tot zeer zware windstoten voorkomen. In de rest van het land geldt code geel. Deze situatie duurt zeker tot woensdag 02.00 uur. „Blijf lekker binnen en moet je toch naar buiten, pas goed op jezelf en anderen”, liet de brandweer Amsterdam dinsdagavond weten op X.

In Zeeland waaide een boom om op de N654 bij Noordgouwe, in Vlissingen liet de wandplaat van een huis los en waaide een plaat op een terras los, meldt Omroep Zeeland. Ook in Leidschendam zorgden omvallende bomen voor hinder aan de Graaf Willem de Rijkelaan, in Den Haag raakten vijf auto’s beschadigd door een tak die van een boom afbrak en waaiden stellages los, aldus Omroep West.

Volgens AT5 kreeg de brandweer in Amsterdam in korte tijd tien meldingen van stormschade in onder meer de P.C. Hooftstraat en de Nieuwe Utrechtseweg. Ook Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond laat aan omroep Rijnmond weten tientallen meldingen te hebben ontvangen. In Maassluis waaiden zonnepanelen van het dak van een flatgebouw en ook zijn er in de regio geveldelen van woningen losgewaaid.

De brandweer in Meppel is druk met een overstroming van een parkeerterrein en van enkele tuinen en garages aan het Vliegenpad, meldt RTV Drenthe. Op de Harlingerstraatweg in Leeuwarden belandde een auto in het water. Daarbij raakte niemand gewond. De politie meldt dat de auto pas na de storm wordt geborgen.

De N307, de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen, was enige tijd afgesloten door een storing bij de Houtribsluizen in Lelystad. De weg ging even voor middernacht weer open, al geldt er vanwege de harde wind wel nog een inhaalverbod en een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

Op het treintraject tussen Utrecht Centraal en Tiel viel dinsdagavond een boom op het spoor. Daardoor reden er even geen treinen. Ook op het hsl-traject tussen Rotterdam Centraal en Breda en het traject tussen Alkmaar, Heerhugowaard en Den Helder rijden minder treinen en zijn er vertragingen door de harde wind.

Minder treinen op sommige trajecten door harde wind
ANP

De harde wind, veroorzaakt door storm Henk, zorgt ervoor dat op enkele trajecten minder treinen rijden of dat ritten vertraging oplopen, meldt de NS. Zo rijden er op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda minder treinen.

„Ook hebben we de treinenloop op het traject tussen Alkmaar, Heerhugowaard en Den Helder losgekoppeld van de rest van het net vanwege de storm”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen en ook woensdagochtend kunnen op dit traject treinen uitvallen, waarschuwt de NS.

Eerste officiële storm van dit jaar gemeten in IJmuiden
ANP
ANP-487557122 1.jpg
Newhaven, Zuid-Engeland. beeld AFP, Adrian Dennis

In IJmuiden is dinsdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten. Daarmee is Henk, zoals de storm heet, de eerste van 2024 en de tweede winterstorm van dit seizoen, aldus Weeronline. De vorige storm was afgelopen december.

Storm Henk treft vooral de kustgebieden met windstoten van 100 kilometer per uur. Tot en met de eerste helft van de nacht blijven zware tot zeer zware windstoten mogelijk, vooral in de kustprovincies en rond het IJsselmeer. Aan de noordwestkust en op de Wadden kunnen de windstoten een snelheid tot 120 km/uur bereiken.

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op ten minste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over het een heel uur windkracht 10 waait. Bij een zeer zware storm moet het over een heel uur met gemiddeld windkracht 11 waaien.

KNMI geeft code oranje in Noord-Holland en Friesland om storm Henk
ANP

Het KNMI heeft opgeschaald naar de waarschuwing code oranje voor de provincies Noord-Holland, Friesland, het IJsselmeer en het Waddengebied om de storm Henk. In het gebied kunnen zware tot zeer zware windstoten voorkomen. In de rest van het land geldt code geel, meldt het KNMI.

Het KNMI verwacht zeer zware windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur boven land en rond 120 kilometer per uur aan zee. Er is kans op schade en gevaar als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. De windstoten komen uit het zuidwesten.

Landinwaarts komen er in de loop van de avond zware windstoten voor van 80 tot 90 kilometer, in de kustgebieden tot 100 kilometer per uur. De waarschuwing geldt van dinsdagavond 22.00 uur tot en met 02.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag.

Waterstand Markermeer zeer hoog, nachtelijke controles in Hoorn
ANP
ANP-487588115 1.jpg
Een ondergelopen straat nabij het Markermeer na de eerste storm van dit jaar die de naam Henk heeft gekregen. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Een medewerker van de gemeente Hoorn zal in de nacht van dinsdag op woensdag controlerondes lopen in en bij de straat Visserseiland in die gemeente. Dat is nodig omdat de waterstand in het Markermeer zeer hoog is in combinatie met zware windstoten. Waarschijnlijk loopt de straat onder water, maar er zijn al eerder zandzakken en big bags geplaatst om ernstige wateroverlast te voorkomen, aldus de gemeente. Er liggen nog honderden zandzakken klaar die de brandweer zo nodig kan plaatsen.

De waterstand in het Markermeer is al ruim een week zeer hoog. Ook op het IJsselmeer is het hoogwater. Daardoor kan water uit het Markermeer niet naar het IJsselmeer stromen. Als het dinsdagavond hard gaat waaien of stormen wordt het water opgestuwd en kan het hoog tegen de dijken komen te staan, aldus Rijkswaterstaat. Buitendijkse gebieden lopen onder water.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de fietstunnel bij de Broekerhaven in Bovenkarspel (gemeente Stede Broec) met big bags afgesloten. Dat is gedaan om te voorkomen dat water via de fietstunnel buurtschap Broekerhaven in stroomt, aldus een woordvoerder. Sluizen en coupures in de dijken zijn gesloten. Het schap inspecteert de dijken dagelijks op schade.

NS past dienstregeling aan om storm Henk
ANP

De NS past tussen Heerhugowaard en Den Helder de dienstregeling aan vanwege de verwachte weersomstandigheden. Tussen dinsdag 21.00 uur en woensdag 06.00 uur is er hinder in de treindienst op dit traject, meldt de vervoerder.

Waar de trein vanuit Nijmegen normaal gesproken helemaal doorrijdt naar Den Helder, moeten reizigers nu overstappen op Heerhugowaard, legt een woordvoerder uit. De trein waarmee zij vervolgens naar Den Helder worden gebracht, rijdt langzamer dan normaal. De extra reistijd bedraagt zo’n vijftien minuten.

Rederij TESO voorziet vooralsnog geen problemen voor de veerdienst naar Texel. Ook rederij Doeksen, verantwoordelijk voor de veerdienst naar Vlieland en Terschelling, en rederij Wagenborg, die op Ameland en Schiermonnikoog vaart, melden nog geen aanpassingen in de dienstregeling.

Dinsdagavond en -nacht raast storm Henk over ons land. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, Friesland, Groningen, Utrecht, Flevoland, Drenthe en Overijssel. Windsnelheden kunnen in het noordelijk kustgebied oplopen tot 110 kilometer per uur.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Weer

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer