Lidstaten gaan Europese Unie besluitvaardiger maken
De EU-regeringsleiders zijn op hun topontmoeting in Brussel overeengekomen dat de Europese Unie haar interne organisatie zal hervormen. Aanpassingen zijn nodig om in de toekomst met steeds meer nieuwe lidstaten, zoals Oekraïne, te kunnen samenwerken.
Na afloop van de EU-top in Brussel zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dat hij dit een „belangrijke beslissing” vindt. Hij onderstreepte dat hij al anderhalf jaar voor dergelijke hervormingen pleit. Op een vorige top in oktober in Granada hebben de EU-landen ook al gezegd dat ze willen hervormen. Maar nu koppelen de EU-landen de voorgenomen hervorming nog duidelijker aan de slagvaardigheid die nodig is voor een grotere unie en worden de hervormingen echt „op de rails gezet”, zoals Scholz het verwoordde. De EU-landen willen ook haast maken. Al „in de zomer van 2024” willen ze een „plan voor de uitwerking hiervan” presenteren.
Hoe de hervormingen er precies zullen uitzien, is nog onduidelijk. In een recent voorstel van het Europees Parlement wordt er aangestuurd op verandering van het Europese stemsysteem. Nu kan één lidstaat bijvoorbeeld tegenhouden dat een land aan toetredingsonderhandelingen met de EU kan beginnen, zoals Hongarije dreigde te doen met Oekraïne en Moldavië. Bovendien komt de mogelijkheid tot het inzetten van een veto steeds weer terug als een van de honderden thema’s die worden geëvalueerd in het toetredingstraject van nieuwe landen. Op deze manier, zo vinden de leden van het EU-parlement, is besluitvorming nu al, met 27 landen, bijna onmogelijk.
Het plan van het EU-parlement zal binnenkort door de EU-landen worden besproken. Intussen zullen de landen zelf ook aan eigen plannen werken.