Geldstress verhoogt risico op kanker
Langdurige geldstress kan leiden tot slapeloosheid, diabetes, hartfalen en zelfs kanker, blijkt uit studies. Uit onderzoek is ook bekend dat mensen uit lagere sociale klassen vijftien jaar langer in een slechtere gezondheid leven en zes jaar eerder overlijden dan mensen uit hogere sociale klassen.
Prof. dr. Gera Nagelhout, hoogleraar gezondheid en welzijn aan Maastricht University, deed onderzoek naar problemen waarmee mensen met een smalle beurs kampen door gestegen kosten van levensonderhoud. „Ze kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Ouders weten niet of ze eind van de maand hun gezin nog kunnen voeden. Bij betalingsproblemen krijgen ze te maken met ingewikkelde regelingen en moeilijke brieven. Dat zorgt voor chronische stress en dat is slecht voor je gezondheid, zowel mentaal als fysiek”, aldus Nagelhout tegenover omroep 1Limburg.
Ze pleit voor meer persoonlijke begeleiding. „Bij banken en de Belastingdienst gaat echter vrijwel alles digitaal. Mensen krijgen moeilijk iemand te spreken.”
Hoofdpijn vaker in arm gezin
Veel kinderen die opgroeien in een arm gezin zijn tevreden over de thuissituatie. Maar hoe langer een gezin geldgebrek heeft, des te groter de kans op nadelige gevolgen voor het welbevinden van de kinderen, zo meldt het Nederlands Jeugdinstituut.
Deze kinderen voelen zich vaker angstig, afhankelijk en ongelukkig. Dat kan leiden tot fysieke en psychische klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid.
Ook is het risico op sociale uitsluiting groter. In arme gezinnen is er minder geld voor vakantie, verenigingen, schoolexcursies en verjaardagen.
Sommige kinderen vinden armoede geen prettig woord. Ze hebben het liever over geldzorgen of geldproblemen en ze willen niet als arm kind worden benaderd.
Obesitas
Mensen die in armoede leven hebben een grotere kans op obesitas, ernstig overgewicht. Er is een duidelijk verband tussen eetgedrag en gezinsinkomen, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Een Belgische studie laat zien dat dit ook voor kinderen geldt. Ruim 30 procent van de kinderen van tien jaar en ouder die in armoede leven, heeft overgewicht.
Ongezonde voeding is vaak goedkoop. Wie het krap heeft, koopt minder groenten en fruit en meer snacks en frisdrank.
Volgens Tine Vangroenweghe, werkzaam bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, kun je gezond leven voor weinig geld. Daarvoor moet je wel boodschappenlijstjes en weekmenu’s opstellen, prijzen vergelijken en kiezen voor de juiste supermarkt. „Dat vergt planning, tijd en mentale ruimte. Die zaken missen mensen in armoede vaak.”