Pistolen Paultje overleden
Paul Wilking, beter bekend als Pistolen Paultje, is maandagochtend in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij is tachtig jaar geworden. Dat bevestigde een woordvoerder namens de familie.
De geboren en getogen Amsterdammer Wilking stond bekend als een kleurrijk figuur in de Amsterdamse onderwereld. Vooral in de jaren zestig handelde hij actief in wapens. Hoewel de naam Pistolen Paultje nog bij velen in het geheugen staat gegrifd, leefde hij de laatste jaren teruggetrokken in de Van Breestraat met zijn vrouw Rietje en zijn twee katten.
Op zijn website wordt Wilking wel omschreven als een ‘goeie boef’. „Hij zou relaties hebben bij de BVD, een spion zijn voor vreemde mogendheden, berucht smokkelaar zijn van wapens, handelen in verwerpelijke afluisterapparatuur en een diplomatiek paspoort bezitten." Tegelijkertijd zette Pistolen Paultje zich in voor de dieren en richtte hij in 1968 de “Organisatie ter Bestrijding van Wreedheden jegens het dier” op.
Wilking kwam in maart van 2002 voor het laatst in het nieuws toen misdaadverslaggever Peter R. de Vries onthulde dat Pistolen Paultje samen met de Haagse galeriehouder R. Dullaart handelde in vervalste schilderijen van Herman Brood.
Wilking werd op 19 april 1924 geboren in de Jan Luykenstraat in Amsterdam. Zijn vader was ingenieur en zijn moeder runde een restaurant op het Leidseplein. Op de hbs was Wilking al dag en nacht bezig met pistolen. In de Tweede Wereldoorlog maakt hij van zijn hobby zijn beroep. „We pikten wapens van de Duitsers die we dan weer leverden aan andere groepen. Ook repareerde ik veel verschillende wapens, zodat we steeds gebruiksklare voorraad hadden", zo staat op zijn website.
In de loop der jaren leverde Wilking ook veel wapens aan het buitenland. „Ik ben tegen onderdrukking en daarom leverde in aan landen die voor hun vrijheid vochtend: Kongo, Algerije, Guatemala en Cuba." Wilking vond zichzelf geen gewetenloze schurk die alles voor het geld deed, zo staat op zijn site: „Smokkelen noem ik geen misdaad, iedereen heeft wel eens wat meegnomen uit het buitenland."
Pistolen Paul werd ook bekend door zijn horlogehandel. Hij was sinds 1949 lid van de bende van Schuine Piet. „We smokkelden klokkies van hoogste lou toffe kwaliteit. Na een week waren ze al aan de pols vastgeroest en mocht je blij zijn als die uurwerkjes het na drie dagen nog deden."
Pistolen Paultje koos bewust voor zijn kleurrijke bestaan. „Een saai leven lijkt me het ergste dat er bestaat."