Kamer oneens met kabinet over ME
De Tweede Kamer is het niet eens met de beslissing van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel ME genoemd, niet te erkennen als officiële ziekte.
De Kamer vindt dat Hoogervorst het advies van de Gezondheidsraad om dat wel te doen, ten onrechte naast zich heeft neergelegd. PvdA, SP, D66 en ChristenUnie vinden dat de minister de Gezondheidsraad zonder meer moet volgen. CDA en VVD menen dat de minister te lichtvaardig met het advies is omgegaan.
Erkenning van ME, zoals het syndroom bekend staat, zou leiden tot duizenden WAO-aanvragen, vreest Hoogervorst. Dat zou miljoenen kosten.
Volgens CDA-kamerlid Buijs staan er in het advies belangrijke aanbevelingen. „Bijvoorbeeld dat meer patiënten via gedragstherapie zouden moeten worden geholpen. Daar is nu een lange wachtlijst voor.” Buijs vindt, net als Hoogervorst, dat patiënten er geen baat bij hebben om niets meer te doen. „Rust roest”, zegt de parlementariër, die vroeger huisarts was. „Als mensen niets meer doen, krijgen ze meer klachten.”
Het kabinet vindt de wetenschappelijke onderbouwing voor de ziekte echter onvoldoende. „Ik geloof zeker wel dat deze mensen iets hebben. Zolang er echter geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is van een ziekte, gaan we die niet erkennen”, zei Hoogervorst.
Merkwaardig is dat staatssecretaris Linschoten (Sociale Zaken) in 1995 wel over ME sprak als „een in Nederland erkende ziekte.” Volgens hem betekende dat echter niet dat elke patiënt met ME recht zou hebben op een WAO-uitkering. „De WAO verzekert geen ziekte maar de financiële gevolgen van langdurige werkloosheid”, aldus Linschoten destijds.