Bijbel vanuit Zuid- naar Noord-Korea mag
Een Zuid-Koreaans verbod op het verzenden van propagandamateriaal naar Noord-Korea is dinsdag opgeheven. Volgens het Constitutioneel Hof van Zuid-Korea is de wet in strijd met de vrijheid van meningsuiting.
Onder de wet die in 2020 werd aangenomen, konden gevangenisstraffen van drie jaar en boetes van 30 miljoen won (zo’n 21.000 euro) worden opgelegd.
Noord-Koreaanse vluchtelingen en doorgaans conservatieve Zuid-Koreaanse groeperingen gebruiken vaak ballonnen en flessen die over de grens konden zweven of door rivieren naar Noord-Korea konden drijven. Op die manier verspreiden ze propagandaflyers en USB-sticks vol Zuid-Koreaanse mediaberichten.
De wet werd ingevoerd door de regering van de toenmalige president Moon Jae-in. Moon hield er een meer verzoenende houding op na richting Noord-Korea en ontmoette de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un meerdere keren. Met de wet hoopte de regering-Moon zich een minder confronterende houding aan te nemen om de relatie met Pyongyang te verbeteren. De huidige conservatieve president Yoon Suk-yeol stelt zich harder op tegen Pyongyang.
Ook stichtingen met missionaire motieven, zoals Voice of the Martyrs Korea, zetten ballonnen in, om burgers in Noord-Korea te bereiken met het Evangelie. De voorzitter van Voice of the Martyrs Korea, ds. Eric Foley, stelde dinsdag in reactie op de uitspraak van het hof dat „wat wij gedaan hebben de beste aanpak is.” De stichting stuurt onder meer Bijbels per ballon naar Noord-Korea.
Voor „de veiligheid en bescherming” van medewerkers geeft de stichting geen commentaar „op toekomstige activiteiten of plannen met betrekking tot ballonnen”, meldt Foley op de website van de stichting. „Het enige dat ik kan zeggen is dat we blijven doen wat we altijd hebben gedaan.”
Dreigementen
Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland intussen op de „rand van een nucleaire oorlog”. De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de VS.
Volgens de Noord-Koreaanse ambassadeur Kim Song heeft zijn land geen andere keus dan zich sneller te bewapenen door de dreigende situatie die de Amerikanen en de Zuid-Koreanen hebben gecreëerd. Als Noord-Korea kernwapens gebruikt, maakt Zuid-Korea samen met de VS een einde aan het regime van Kim Jong-un, waarschuwde de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol dinsdag.