Binnenlandde wolf

Gelderland: Wolf hoeft niet weg, maar we willen hem wel beheren

Gedeputeerde Harold Zoet (BBB) biedt donderdag een rapport aan in Brussel over de schade die de wolf aanricht in Gelderland. Toch hoeft de wolf wat hem betreft niet helemaal het land uit.

19 September 2023 17:59
Gedeputeerde Harold Zoet: „Als we de wolf zijn gang laten gaan, loopt de schade straks in de miljoenen.” beeld Provincie Gelderland
Gedeputeerde Harold Zoet: „Als we de wolf zijn gang laten gaan, loopt de schade straks in de miljoenen.” beeld Provincie Gelderland

Een kudde in Nunspeet, een pony in Elspeet, schapen in Emst. De wolf maakt steeds meer dodelijke slachtoffers, merkt Zoet. „Dat doet veel met de bevolking. Mensen hechten aan hun dieren. Soms fokken ze al generaties lang schapen.” Het roofdier veroorzaakte al 1,5 ton schade in Gelderland. „Als we hem zijn gang laten gaan, loopt dat straks in de miljoenen euro’s.”

Van de zomer was het redelijk rustig, maar de laatste weken signaleert Gelderland flink meer aanvallen. Mogelijk komt dat doordat wolven die uit hun roedel zijn gezet in deze tijd van het jaar gaan rondzwerven.

De provincie kan echter niet eigenhandig ingrijpen. „De beschermde status van de wolf is hoog”, legt de gedeputeerde uit. Zoet ziet een lichtpuntje: Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, staat open voor aanpassing van die beschermende status. Eerder deze maand erkende ze dat wolven in sommige Europese regio’s „een echt gevaar zijn geworden voor vee en potentieel ook voor mensen”. Op verzoek van Brussel stelde Zoet een rapport op waarin staat waar de provincie precies tegenaan loopt.

Zijn boodschap in Brussel wordt een onderstreping van Von der Leyens woorden: haal die beschermde status naar beneden. Dat geeft ruimte om afspraken te maken over het aantal wolven dat zich mag huisvesten in een bepaald gebied.

Ook wordt het dan makkelijker om wolven af te schieten, te verplaatsen of te verjagen als zij regelmatig aanvallen.

„In een dichtbevolkt land als Nederland moeten we de wolf niet ongelimiteerd de ruimte willen geven”, vindt Zoet. Hij wijst erop dat in totaal 23.000 wolven in Europa rondlopen. „Dan kun je niet meer spreken van een uitstervend soort.”

Toch zou hij niet meer roepen dat de wolf gewoon moet verdwijnen, zoals hij een aantal jaar geleden nog deed. „Ik luister ook naar mensen met een andere mening en begrijp hun behoefte om de wolf te houden. De wolf hoeft dus niet het land uit.” Zoet vergelijkt zijn ideaal met het beheer van wilde zwijnen en eenden. „Voor die dieren hebben we ook doelen gesteld die de aantallen overzichtelijk en beheersbaar houden.”

Tegelijkertijd zet de provincie in op preventieve maatregelen. Zo stelt Gelderland rasters beschikbaar die de wolf moeten tegenhouden. Ook met stroomdraden bereiken schapenhouders veel, al zijn die niet afdoende. „De wolf is creatief. Hij kan zich al door een gaatje van 20 bij 20 centimeter wurmen.”

De gedeputeerde weet dat overheidsmolens langzaam draaien. „Dit gaan we niet binnen veertien dagen regelen, hoewel ik dat graag zou willen. Ik hoop dat Brussel inziet dat er zo snel mogelijk iets moet gebeuren.” Welke termijn hij realistisch acht? „Ik ben positief gestemd: laten we hopen dat dit binnen een jaar is geregeld.”

Meer over
De wolf

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer