Fors hogere spaarrente in Duitsland mogelijk van korte duur
Nederlandse banken die ook in Duitsland actief zijn proberen Duitse spaarders aan te trekken door hogere rentetarieven aan te bieden dan in Nederland. Dat zal van korte duur zijn, zo verwacht financieel adviseur André van Luijk.
Het valt Van Luijk op dat de interesse in het onderwerp sparen de laatste maanden groeit. „Regelmatig ontvang ik vragen van mensen of ze hun geld in het buitenland moeten parkeren of kunnen investeren in andere valuta.”
Niet alleen Nederlanders willen het meeste rendement uit hun spaargeld halen, Duitsers en Belgen willen dat ook. Vergelijkingssite Geld.nl onderzocht de spaarrentes van veertien banken die zowel in Nederland als in Duitsland of België actief zijn. Hieruit bleek maandag dat vooral Duitse spaarders bij dezelfde bank vaak een veel hogere rente krijgen dan Nederlandse spaarders. Dit verschil kan soms oplopen tot 2,25 procent.
De lage rentetarieven in Europa, veroorzaakt door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie tijdens de coronapandemie te ondersteunen, hebben Duitse banken volgens Van Luijk gedwongen hun spaarrentes te verlagen. „Dit heeft geleid tot een situatie waarin Duitse spaarders op zoek zijn naar alternatieven om hun geld te laten groeien.”
„In Duitsland zijn veel meer verschillende spaarbanken actief dan in Nederland”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. „Banken hebben in Duitsland dus meer concurrentie. Ze moeten meer hun best doen om spaarders aan te trekken door middel van hoge rentes.”
Richard Leijnse, managing director bij NIBC Bank –voorheen de Nationale Investeringsbank– geeft toe dat Nederlandse banken in het buitenland een hogere rente bieden omdat ze spaarders over de streep willen trekken. „In Nederland zijn wij een Nederlandse bank. In Duitsland worden we gezien als een buitenlandse bank. Net zoals Nederlandse spaarders niet zomaar gaan sparen bij een buitenlandse bank, doen Duitse spaarders dat ook niet zomaar. Dit speelt mee bij het vaststellen van rentetarieven.”
Van Luijk herkent dit: „Het opzetten van een buitenlandse rekening en geld daarnaar overmaken kan mentaal een drempel vormen. Door het op deze manier te organiseren, kunnen Nederlandse banken hun marges behouden op Nederlands spaargeld en tegelijkertijd extra geld aantrekken via buitenlandse initiatieven.”
Geldexpert Bulthuis ziet dat nieuwe klanten in Duitsland de eerste paar maanden een veel hogere rente krijgen dan bestaande klanten. „Hiermee wordt regelmatig overstappen van spaarbanken in Duitsland extra gestimuleerd.”
In Nederland is dat te zien bij Openbank: de eerste 6 maanden ontvangen klanten 3,0 procent rente over een saldo tot 300.000 euro, daarna gaat het terug naar de basisrente van 2 procent.
Van Luijk zag het verschijnsel van deze zogeheten actierentes rond de vorige financiële crisis (2007-2011) veel voorkomen. „Na enige tijd werden die rentes dan stilletjes verlaagd. Dit leidde destijds tot veel kritiek.”
Van Luijk kan zich voorstellen dat banken eerder geneigd zijn om dit trucje in het buitenland toe te passen om imagoschade in eigen land te voorkomen. „Ik zeg niet dat die hoge rentes tijdelijk zijn, maar acht die kans wel groot. Toch geeft deze actie nu ook imagoschade voor Nederlandse banken. Alles is tegenwoordig zo transparant, dat je dit goed in kaart kan brengen zoals Geld.nl deed.”
Ook andere deskundigen waarschuwen dat deze hogere rentetarieven van Nederlandse banken mogelijk van korte duur zijn. Van Luijk: „Van de ECB wordt verwacht dat ze haar rentetarieven aanpast zodra de economie weer aantrekt, wat de rente op spaarrekeningen kan beïnvloeden. Hierdoor kan de aantrekkelijkheid van Nederlandse spaarrekeningen voor Duitse spaarders verminderen.”