Kerk & religie

Engelse geestelijken zien Groot-Brittannië niet meer als een christelijk land

Bijna zes op de tien geestelijken in de Church of England zou homoseksuele relaties zegenen als de kerk dat zou toestaan. Een kwart ziet Groot-Brittannië nog als een christelijk land.

Redactie kerk
31 August 2023 14:05
St Paul’s​ Cathedral in Londen. beeld EPA, Neil Hall
St Paul’s​ Cathedral in Londen. beeld EPA, Neil Hall

De Britse krant The Times hield eerder deze maand een peiling onder 5000 van de ongeveer 20.000 geestelijken in de Engelse kerk. Daarvan vulden 1185 mensen een vragenlijst in. De krant bracht de resultaten van het onderzoek –het grootste in tien jaar tijd– woensdag naar buiten. Dat is een half jaar nadat de generale synode van de Anglicaanse Kerk instemde met het voorstel van haar bisschoppen om ruimte te geven aan het kerkelijk gebruik van gebeden voor mensen van hetzelfde geslacht, indien die niet in tegenspraak zijn met de kerkleer over het huwelijk.

Huwelijk

Meer dan de helft van de respondenten (53,4 procent) vindt dat de kerk priesters zou moeten toestaan een ceremonie te leiden als twee mensen van hetzelfde geslacht willen huwen. Ruim een derde (36,5 procent) vindt dat dit niet mag en 41 procent zou dat persoonlijk niet doen.

The Times vroeg ook naar resolutie 1.10 van de Lambeth-conferentie van 1998, waarin de kerk leert dat „homoseksuele praxis onverenigbaar is met de Schrift”. Ongeveer een kwart (27,3 procent) van de ondervraagde geestelijken vindt dat homo’s niet celibatair hoeven te leven, terwijl 37,2 procent zegt dat dit alleen moet gelden voor „degenen die een vaste relatie hebben, zoals een huwelijk of een geregistreerd partnerschap”. Minder dan een derde (29,7 procent) zegt dat de kerkelijke leer ongewijzigd gehandhaafd moet blijven. Ruim een op de vijf (21,6 procent) geestelijken vindt dat de kerk sowieso niet langer moet leren dat seksualiteit alleen binnen het huwelijk thuishoort.

Uitsterven

In de peiling werd ook gevraagd naar de verwachtingen voor de kerk. Twee derde van de respondenten (66,7 procent) denkt dat het zeer waarschijnlijk is dat het kerkbezoek de komende tien jaar blijft dalen. Ongeveer 10 procent verwacht groei.

Bijna een derde (31,9 procent) is het eens met de stelling dat de Kerk van Engeland „met uitsterven bedreigd zou kunnen worden als het verval aanhoudt”. Maar zelfs al het verval aanhoudt, verwacht meer dan de helft (56,6 procent) van de geestelijken dat de Church of England „nooit zal uitsterven”.

Gevraagd naar hun werkdruk, geeft vier op de tien geestelijken aan zich „overwerkt of overbelast” te voelen, terwijl bijna een op de drie (32,7 procent) zegt dat ze daarom –en vanwege andere vormen van druk– de afgelopen vijf jaar serieus hebben overwogen te stoppen.

Christelijk land

Een kwart van degenen die op de enquête reageerden, vindt dat Groot-Brittannië niet meer als een christelijk land kan worden omschreven. Op de christelijke nieuwssite Premier plaatste bisschop David Walker van Manchester daar woensdag een kanttekening bij. „Ik heb in mijn tijd in Manchester meer gemeenten zien starten dan sluiten”, aldus Walker. „We zijn misschien niet langer een christelijk land, maar dat betekent niet dat we in een land wonen dat religie en God heeft opgegeven. We zijn nog steeds een land waar geloof een zeer belangrijke en vitale rol kan spelen. In het verspreiden van het christelijk geloof laten we zien dat Jezus Christus de Weg naar God is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer