Onderwijs & opvoeding
Jaaropening Calvijn College: strijd om het hart

Wie heeft jouw hart? Dat was het thema van de jaaropening van het Calvijn College. Maar ds. M.M. van Campen stond eerst stil bij het hart van de Heere. “Dat loopt over van liefde!” En het hart van de mens? “Dat heeft een ‘Godvormig’ gat.”

Corina Schipaanboord
Het schoolgebouw van het Calvijn 
College in Middelburg. beeld Calvijn College
Het schoolgebouw van het Calvijn College in Middelburg. beeld Calvijn College

Loopgraven, zwartgeblakerde gebouwen en puinhopen. Locatiedirecteur C.J. van Duivendijk begon de jaaropening in de Petrakerk, het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Kapelle, met het schetsen van de situatie in Bachmoet. “Daaraan moest ik denken toen ik dacht aan het thema. Heb je door dat er om jouw hart een felle strijd woedt? Een enorm leger zet zich ervoor in om jouw hart te hebben”, vertelde hij. “Adam en Eva zetten de poort wijd open voor deze vijand. Hij was ontzettend blij dat een aantal van jullie vanochtend vergaten om Bijbel te lezen. Vanochtend toen hij wakker was, hoopte hij dat je vergat te bidden en meteen je telefoon zou pakken. Zodat die Ander niet in je hart zou komen. De telefoon is sowieso de favoriet van het ‘monster’. Daar komt van alles doorheen.”

Van Duivendijk vertelde dat de Ander dit monster heeft overwonnen. “Ook Hij gaat over tot de aanval op hen die nog niet van Hem zijn. Maar dat doet Hij liefdevol: Mijn zoon, mijn dochter, geef Mij je hart. Verlang je er naar om Zijn stem te horen? Dan denk ik dat Hij je hart heeft.”

Daarna kreeg ds. Van Campen, predikant van de hervormde gemeente “De Levensbron” in Goes, het woord, naar aanleiding van Johannes 14. Hij verwees naar de posters die door de school hangen met een groot hart. “Over ons hart is niet veel goeds te vertellen. Daarom begin ik bij Gods hart. Dat is groter dan dat van ieder ander. In Zijn hart zit pure liefde, het loopt ervan over”, zei hij. “Als tweede kijken we naar het hart van de Heere Jezus. Niemand heeft meerder liefde dan iemand die zijn leven geeft. Dat deed Hij aan het kruis. Liefde was het, onuitputtelijk.” De predikant vertelde tenslotte over het hart van de mens. “Ons hart is zwart, met daarin een troon met ‘ik’. Als je een nieuw hart hebt, staat op die troon een kruis met daaronder een klein poppetje dat knielt bij het kruis. Dat hart is licht. Als je op school straks langs de poster loopt, denk dan steeds aan het hart van God, dan aan het hart van de Heere Jezus en dan aan je eigen hart. Vraag je af wie er eigenlijk op de troon in jouw hart zit.”

Aan het begin van het cursusjaar 2023/2024 moest ds. Van Campen denken aan Spreuken 23, waarin staat: Mijn zoon, geef mij je hart. “Je hart, dat is je diepste innerlijk. Als ik een foto van je hart zou maken, zou ik een ‘Godvormig’ gat zien. Je kunt er van alles en nog wat instoppen, zoals games, social media, feestjes, bier of drugs. Toch zal je hart daarmee nooit die ware rust vinden, dat kan alleen God. Ik hoop dat jouw persoonlijk gebed mag zijn: Kom in mijn hart, Heere Jezus!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Jaaropeningen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer