EconomieKernenergie

Groningen eist duidelijkheid over gasbesluit kabinet

Overheden in de provincie Groningen eisen dat demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) duidelijk vastlegt hoe en onder welke voorwaarden eventueel toch nog gas gewonnen kan worden uit het Groningenveld.

Redactie economie
20 July 2023 10:34Gewijzigd op 20 July 2023 11:05
Premier Mark Rutte en Hans Vijlbrief, staatssecretaris Mijnbouw tijdens een debat over het rapport van de Parlementaire Enquetecommissie Aardgaswinning Groningen. beeld ANP, Robin Utrecht
Premier Mark Rutte en Hans Vijlbrief, staatssecretaris Mijnbouw tijdens een debat over het rapport van de Parlementaire Enquetecommissie Aardgaswinning Groningen. beeld ANP, Robin Utrecht

De regionale overheden zien in het ontwerpbesluit onder meer onduidelijkheid over de gasputten die na 1 oktober op een zogenoemd waakvlamniveau open zouden kunnen blijven. Ze roepen Vijlbrief op de zorgen bij inwoners weg te nemen en „mogelijke maatschappelijke ontwrichting” te voorkomen.

De regering wil in een wet vastleggen dat vanaf 1 oktober geen gas meer wordt gewonnen uit het Groningenveld. Alleen als het komende winter erg koud wordt, zouden elf clusters gasputten weer kunnen worden geopend om eventuele problemen in de energieleveringszekerheid op te vangen.

De regio wil dat duidelijk wordt hoe dit precies in zijn werk zou gaan en wat het waakvlamniveau precies betekent. Ook willen de overheden helder krijgen wat de gevolgen van het besluit zijn voor de versterking van gebouwen. Mogelijk moeten er woningen aan het versterkingsprogramma worden toegevoegd. Vijlbrief heeft hierover wel toezeggingen gedaan, maar is die volgens de provincie nog niet nagekomen. De regio wil verder dat gedupeerde inwoners schade door mijnbouw bij één loket kunnen laten afwikkelen.

Demissionair premier Mark Rutte zei vorige maand dat het alleen bij een „perfect storm” nodig is om het Groningenveld weer op het waakvlamniveau te zetten. Alleen bij een zeer strenge winter én problemen met de gasbergingen moet er wat gewonnen worden. Daarnaast bevestigde Vijlbrief (Mijnbouw) vorige week nog eens dat de val van het kabinet geen consequenties moet en mag hebben voor de herstel- en versterkingsoperatie.

Kernenergie

In de provincie speelt sinds woensdag ook een discussie over kernenergie. Het opwekken is momenteel nog niet gestaan in Groningen, maar tijdens het laatste debat in de Provinciale Staten bleek dat politici van meerdere partijen zich willen laten informeren over de voor- en nadelen van nucleaire energie.

De discussie werd aangewakkerd door de VVD, waarna de BBB, veruit de grootste partij in de provincie, kernenergie duurzaam noemde. Verantwoordelijk gedeputeerde Johan Hamster zegde toe om mee te werken aan een brede discussie over energie, inclusief kernenergie.

Ook kleinere partijen willen het thema kernenergie bespreekbaar maken. Maar er was ook weerstand. „We hebben in Groningen al genoeg energie-ellende gehad”, aldus SP’er Fenna Feenstra. „Kernenergie is duur en niet handig in aardbevingsgebied.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer