Top in Brussel moet band tussen EU en Latijns-Amerika versterken
De 27 EU-leiders zijn twee dagen in Brussel voor een top met 33 Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. Ook demissionair premier Mark Rutte is bij de bijeenkomst die is bedoeld om nieuw leven te blazen in de relatie met de zogeheten CELAC-landen. Naar verwachting spreekt Rutte er de Surinaamse president Chan Santokhi.
Het is acht jaar geleden dat de laatste top tussen de EU en de gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (CELAC) plaatsvond, in 2015. Veel te lang geleden, zeggen EU-bronnen, want de regio wordt grotendeels als bondgenoot beschouwd. Diplomaten halen graag aan dat de twee blokken bij de Verenigde Naties vaak gelijkgestemd zijn als het om handel, mensenrechten of klimaat gaat.
Bovendien is de politieke en economische situatie in de EU en wereldwijd sterk veranderd. Europa is nog leidend investeerder in Latijns-Amerika maar met name China rukt er op. De Russische invasie van Oekraïne drukt ook een financieel en politiek stempel op het EU-beleid. De EU zou graag zien dat de in totaal zestig landen die aan de top deelnemen een gezamenlijke verklaring over Oekraïne afleggen.
Maar die wens wordt niet zo soepel vervuld als Brussel hoopt. CELAC wees de beoogde uitnodiging van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voor de top af. Een gezamenlijke verklaring over Oekraïne lijkt het niet te halen of slechts in sterk verwaterde vorm. Zestig landen op één lijn krijgen is een uitdaging met pro-Russische CELAC-leden als Venezuela, Cuba en Nicaragua.
Tijdens de top zal ook over veel andere onderwerpen worden gesproken, zoals handel, essentiële grondstoffen, energie, klimaat en de georganiseerde misdaad. De strijd tegen de internationale drugshandel is voor Nederland een belangrijk thema. Den Haag zou graag initiatieven voor de aanpak van drugssmokkel in het Caribisch gebied uitbreiden.