Zuid-Koreanen krijgen nieuwe leeftijd: geen chaos, wel verwarring
Zuid-Korea berekent de leeftijd van inwoners sinds woensdag op een nieuwe manier. De traditionele methode vervalt en dat betekent dat inwoners op papier één of twee jaar jonger zijn geworden. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bericht dat chaos binnen de overheid uitblijft, maar ook dat Zuid-Koreanen soms flink moeten wennen aan de nieuwe regeling.
Zuid-Korea gebruikte voorheen meerdere methoden om de leeftijd van inwoners te berekenen. Het gaat om de rekenwijze die internationaal gangbaar is, maar er was ook een eigen ‘Koreaanse leeftijd’ die hoger uitviel. Kinderen waren dan op het moment van hun geboorte al 1 jaar. Die leeftijd ging vervolgens niet omhoog op hun geboortedag, maar op de eerste dag van het nieuwe jaar.
Kinderen die op de laatste dag van het jaar werden geboren, konden daardoor na middernacht al hun tweede verjaardag vieren. President Yoon Suk-yeol beloofde tijdens zijn verkiezingcampagne dat systeem te schrappen en heeft die belofte ook uitgevoerd. Yoon vond het onnodig duur en onoverzichtelijk om leeftijden op meerdere manieren vast te stellen.
Die wijziging zorgt wel voor enige verwarring, onder meer op scholen. „Jonge scholieren zijn vaak trots op hun leeftijd. Zij hebben soms gehuild omdat ze nu twee jaar jonger zijn”, zegt een basisschoolleraar tegen Yonhap. Ook datingbedrijven en reisorganisaties zijn volgens het persbureau terughoudend, omdat de tarieven daar afhankelijk kunnen zijn van de leeftijd van klanten.
Yonhap noemt het voorbeeld van een bedrijf dat reizen organiseert en kinderen van onder de 6 jaar gratis laat meegaan. Dat liet weten dat de huidige regeling nog is gebaseerd op de traditionele manier van leeftijden berekenen. „Het is lastig om de leeftijd van kinderen te checken aan de hand van het aantal maanden”, zegt een medewerker. „We gebruiken de Koreaanse leeftijd nog de rest van het jaar.”
Binnen de overheid zou geen sprake zijn van problemen, omdat daar al langer wordt gewerkt met het internationale systeem. Dat geldt ook voor de dienstplicht en de leeftijd waarop alcohol gedronken mag worden.