Buitenland

België zet zich schrap voor stortbui en laat stuwmeren leeglopen

België maakt zich, twee jaar na de verwoestende overstromingen in Wallonië, op voor nieuwe stortregens. Uit een stuwmeer dat een rol speelde in de ramp van toen wordt uit voorzorg water geloosd. Zo kan het zo nodig meer regen bergen.

ANP
22 June 2023 13:30Gewijzigd op 22 June 2023 13:46
Wateroverlast in de Franse hoofdstad Parijs. beeld AFP, Christophe Delattre
Wateroverlast in de Franse hoofdstad Parijs. beeld AFP, Christophe Delattre

In de Waalse provincie Namen kan donderdag weleens meer neerslag vallen dan normaal in een maand tijd gebeurt, verwachten meteorologen. De code rood voor extreem weer is afgekondigd.

De autoriteiten willen voorkomen dat de smalle rivier- en beekdalen in het gebied weer te veel water te verstouwen krijgen, zoals in de zomer van 2021. Toen werden honderdduizenden mensen door stortregens en plotseling hoogwater verrast. Er vielen 39 doden en de schade liep in de miljarden euro’s. Om meer hemelwater te kunnen bergen, laten de autoriteiten de stuwmeren van Eupen, Gileppe en Ry de Rome wat leeglopen.

Na de watersnood van bijna exact twee jaar geleden werd de beheerders van het reusachtige stuwmeer van Eupen verweten dat ze de noodsluizen hadden opengezet. Daardoor stroomde nog meer water de Vesder en uiteindelijk de Maas in en verergerde de ramp. Ook in Nederlands Limburg richtte de watervloed grote schade aan.

Maar onderzoekers pleitten de stuwdambeheerders vrij. Zij konden niet anders, omdat het meer te vol raakte. De extreme stortbui verraste hen volkomen, maar de beheerders hadden ook weinig mogelijkheden gehad als ze erop bedacht waren geweest. Als ze ruimte hadden gemaakt door op voorhand wat extra te lozen, waren ze in volle zomer misschien juist water tekortgekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer