Dr. M. Klaassen voor ambtsdragers CGK: Identiteit maak je niet zelf
„In onze cultuur is gevoel de belangrijkste maatstaf geworden voor wie je wilt zijn, jongen of meisje. Maar voor een christen is Gods Woord bepalend. Identiteit maak je niet zelf. God zegt wat je bent.” Dat zei dr. M. Klaassen zaterdag.
Hij sprak op de landelijke ambtsdragersconferentie in Noordeloos van de stichting Bewaar het Pand binnen Christelijke Gereformeerde Kerken. Dr. Klaassen, lector Bijbels Beraad m/v, sprak over ”Wereld in transitie. De betekenis van de scheppingsorde in een vreemde nieuwe wereld”.
Het is de Bijbel die Gods gedachten vertolkt „over de oorsprong, roeping en bestemming van de mens”, zei dr. Klaassen tegen de zeventig CGK-ambtsdragers.
Het is een verwarrende wereld, zo zei de predikant. Niets is meer zeker, niets ligt meer vast. „We moeten ons verhouden tot zaken die vroeger niet bestonden.” Als voorbeeld noemde hij een moeder die haar dochter tussen haar zestiende en zeventiende geen dochter mocht noemen. Kortom: verwarring bij kinderen, verwarring bij ouders, verwarring in kleding, verwarring op de werkvloer, verwarring op school. Dr. Klaassen: „Door overheid, media en reclame komen we op allerlei manieren in aanraking met lhbti. Op het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam staat de regenboogtrap symbool voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Mooi dat een student hiertegen per brief protesteerde bij de raad van bestuur”.
Dat ook christelijke organisaties met deze trend meegaan, betreurt dr. Klaassen. Ook de ChristenUnie verbreedt haar visie op huwelijk en homorelaties. Volgens de vrijgemaakte ethicus prof. dr. Ad de Bruijne kan de kerk het verbod op homoseksuele handelingen niet meer volhouden. „Dat alles heeft te maken met de nieuwe manier van Bijbellezen”, aldus dr. Klaassen.
Traditie
In de gereformeerde traditie wordt de schepping als openbaringsbron gezien, stelde de lector Bijbels Beraad m/v. Bij de schepping heeft God de mensheid structuren en opdrachten gegeven. Dr. Klaassen: „Deze scheppingsorde is van groot belang voor de christelijke ethiek. Helaas raakt die aan het wankelen. De individualiteit van de mens komt steeds meer centraal te staan. Niet de wil van God of de structuren van de schepping zijn leidend, maar eigen ratio, gevoel en verlangen”. Terwijl, betoogde de lector, „dat de mens, mannelijk en vrouwelijk naar Gods beeld geschapen is. Ze weerspiegelt iets van Gods wezen”. De Bijbel spreekt over de mens als een eenheid. De polariteit m/v is volgens dr. Klaassen de basis van het huwelijk. De menselijke seksualiteit is nauw aan het huwelijk verbonden.
Genderdebat
De genderbeweging stelt dat het feit dat je man of vrouw bent niet het belangrijkste is. Hoe iemand zich „voelt” is belangrijker dan hoe het lichaam er uitziet, stelde dr. Klaassen.
Er groeit een samenleving op waarin identiteit vloeiend is, volgens Lucy Doorn, identiteitscoördinator van het Gomarus College in Groningen. Wie je bent is veel meer een keuze aan het worden.
De Schrift onderscheidt man en vrouw en mensen zijn in staat het verschil tussen beiden te zien, volgens de lector Bijbels Beraad m/v. De mens is niet alleen binair geschapen, God wil dat de tweevoudigheid man-vrouw ook tot uiting komt. Biologische verschillen zijn onuitwisbaar. Transgenderisme verraadt, volgens dr. Klaassen, een dualistische visie.
De „genderhype” noemt hij een cocktail van extreem individualisme, een gevoelscultuur, een zoektocht naar identiteit en van vergaande technologische mogelijkheden. „Terwijl ons lichaam geen Lego is, maar een kunstwerk waar je niet aan knutselen mag.”