„Presbyterian Church VS dekt misbruik nog steeds toe”
Binnen de Presbyterian Church in America (PCA) bestaat nog steeds een cultuur waardoor meldingen van seksueel misbruik worden toegedekt. Dat is de klacht op de synode die deze week vergadert.
De vergadering in de Amerikaanse stad Memphis moest een feestelijke tintje hebben, want het kerkverband herdenkt dit jaar een halve eeuw te bestaan. Maar een echte feeststemming is er niet. De verdeeldheid over de vraag hoe om te gaan met meldingen van seksueel misbruik bederft de feestvreugde.
Al langer leeft bij een deel van de PCA-leden het gevoel dat klachten over grensoverschrijdend gedrag niet echt serieus worden genomen. Vorig jaar bracht een kerkelijke commissie, voornamelijk bestaande uit PCA-ambtsdragers en enkele externe deskundigen zoals Ann Maree Goudzwaard en Rachael Denhollander, een 220 pagina’s tellend rapport uit met aanbevelingen voor hoe kerken moeten omgaan met huiselijk geweld en aanranding. Het is ontworpen als leidraad voor de lokale kerkleiders van de PCA.
Omdat een meldpunt binnen de PCA ontbreekt, hebben slachtoffers nadien contact opgenomen met de commissie. Die is daar echter niet voor bedoeld. Mede daarom zeggen slachtoffers van misbruik dat ze in de kou blijven staan.
Zij constateren dat plaatselijke kerkenraden vooral de neiging hebben het voor een aangeklaagde ambtsdrager of kerkelijk werker op te nemen. „Vaak kennen de ambtsdragers elkaar heel goed. Het is een soort old boys network”, zegt Rachel DenHollander. „Daardoor aarzelen ze een probleem echt aan te pakken. En bovendien zijn predikanten en ouderlingen geen professionele onderzoekers. Dat ze fouten maken kun je ze dus ook niet kwalijk nemen.”
Op de synode liggen diverse voorstellen, bedoeld om het probleem van misbruik aan te pakken. Twee opvallende zijn het idee om vergaderingen van kerkenraden of commissies die een klacht onderzoeken voor iedereen openbaar te maken. Een ander voorstel is een antecedentenonderzoek te verplichten voor aanstaande presidenten en voor predikanten die van standplaats verwisselen.
Ook ligt er het voorstel om de aanbevelingen uit het rapport van vorig jaar bindend te maken. Nu mag iedere kerkenraad beslissen of ze die al dan niet volgt. Als dat plan wordt overgenomen zullen klachten van misbruik binnen de PCA voortaan door deskundigen worden onderzocht. Tegenstanders zeggen dat daarmee kerkenraden buiten spel worden gezet.