Waarom schrijft het RD over de EO-Jongerendag?
Waarom schrijft het Reformatorisch Dagblad over de EO-Jongerendag? Een lezer riep ons deze week ter verantwoording: „Het RD is toch opgericht voor onze reformatorische achterban, wat moeten wij en onze kinderen met zulke artikelen in onze krant?” Terzijde: dit keer kregen we er slechts twee vragen over, maar toch leg ik het graag uit.
Het simpele antwoord is dat we elk jaar zo’n verslag maken. Al sinds 1975, toen de Evangelische Omroep voor het eerst een jongerendag belegde. Daarmee zal de vraagsteller niet tevreden zijn. Hij vindt dat onze jongeren daar niet thuishoren en dus onze verslaggevers ook niet. Waarom zou je er dan aandacht aan geven?
De EO-Jongerendag is een van de grotere christelijke evenementen in ons land. Het recept is al jarenlang hetzelfde: sprekers die in korte tijd een boodschap neerzetten, terwijl het leeuwendeel van de dag bestaat uit (keiharde) muziek en dans. De sfeer van deze dag roept het beeld op van een werelds popconcert. Geen wonder dat de Bijbelse boodschap van zonde en genade ondergesneeuwd raakt.
Desondanks doet onze kerkredactie telkens verslag van deze bijeenkomst. Zo kan de RD-lezer op de hoogte blijven van ontwikkelingen in christelijk Nederland en dus ook van de activiteiten van de EO. Bovendien zijn er onder de 15.000 bezoekers honderden jongeren die afkomstig zijn uit reformatorische kring, niet zelden tot verdriet van hun ouders.
Zo’n verslag hoort objectief te zijn: het brengt in beeld wat er gebeurt, zonder waardeoordeel van de journalist. Bij goede journalistiek hoort een duidelijke scheiding tussen feiten en meningen. Zo weet de lezer of hij een objectief verslag in handen heeft of een gekleurd verhaal.
Maar als RD kunnen we niet volstaan met een neutraal bericht. Daarom hebben we de afgelopen jaren vaak een commentaar geschreven na de EO-Jongerendag. Of we stellen, zoals dit jaar, in een apart artikel kritische vragen aan de organisatie: „Staat de vorm niet op gespannen voet met de heiligheid van God en de Bijbel?” Dit keer deden we ook een onderzoekje onder godsdienstdocenten bij reformatorische scholen, om na te gaan waar de EO-Jongerendag de grootste aantrekkingskracht heeft: de Randstad. Bovendien lieten we een van die docenten aan het woord in onze podcast Sprekend RD.
Dat is waar het RD voor is opgericht: nieuws over wat de gereformeerde gezindte raakt, maar ook de duiding daarvan.
Steef de Bruijn
Reageren? Hoofdredactie@rd.nl