Kerk & religie

Hebreeuws, kerkrecht en het belang van communicatie op open dag HHS

„Theologie is ook een klein begin van het eeuwige leven. Daarom zijn we er hier zo intensief mee bezig.” Dat zei prof. dr. W. van Vlastuin zaterdag tijdens de open dag van het Hersteld Hervormd Seminarium (HHS).

Van onze correspondent
3 June 2023 21:02Gewijzigd op 5 June 2023 08:13
Open dag Hersteld Hervormd Seminarium,  beeld André Dorst
Open dag Hersteld Hervormd Seminarium, beeld André Dorst

De open dag vond plaats aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, waar de opleiding gevestigd is. De ruim 120 bezoekers maakten kennis met de theologische vorming voor studenten door middel van workshops.

Ds. Van Vlastuin: „Wat doen we aan de VU en waarom hebben we er als kerk een theologische opleiding?” De rector van het seminarie legde uit dat vanaf de tijd van de Reformatie academische vorming al belangrijk was. Studeren aan de universiteit doe je niet om door diep nadenken tot geloof te komen. Ds. Van Vlastuin: „Het geloof is het kruisigen van het eigen verstand en wijsheid.

Moet ons verstand in de prullenbak? Nee, we ontvangen verlichte ogen van het verstand. Daardoor zien we de heerlijkheid en schoonheid van God.”
In zekere zin is iedere christen een theoloog, stelde ds. Van Vlastuin. „Theologie is ook een klein begin van het eeuwige leven. Daarom zijn we er hier zo intensief mee bezig. En daarom is theologie ook zo’n mooi vak. Het gaat over diepten van God waar je nooit over uitgeleerd raakt. Als dat je hart inneemt, dan blijf je je uitstrekken naar de volle kennis van God.”

Feedback

Tijdens de workshop “Je moet je feedback houden” sprak Barend van den Broek van Up-a-Tree Associates uit Veenendaal over feedback. Voor de theologische opleiding verzorgt het bedrijf de leergang “Professionele ontwikkeling”. Van den Broek: „Het gaat om ontmoeten, van hart tot hart spreken en ondersteunen met geest en waarheid. Dat is niet alleen nodig voor studenten, maar ook voor de predikant. Dat is een eenzaam mens in de pastorie. Daarom is het elkaar vasthouden belangrijk, naast het bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling.”

Samen met een student theologie laat Van den Broek horen hoe een pastoraal gesprek kan verlopen en wat daar allemaal mis kan gaan. „Een opmerking als “dat kan ik me voorstellen”, moet je maar snel vergeten. Als jij als jonge pastoraal werker bij iemand komt die zijn pubers moeilijk meekrijgt naar de kerk, kun je je daar namelijk niets bij voorstellen.”

Van den Broek geeft de zaal concrete tips mee: „Communicatie is contact maken. Dan pas volgt contract, iets loslaten van je innerlijk. Zoek aansluiting bij de belevingswereld, zonder te oordelen. Stel korte en open vragen. En zorg als pastoraal werker dat je niet de problemen van een ander op je nek laat, maar laat ze waar ze horen.”

Spoorboekje

Drs. P.D. van den Boogaard, predikant van de hersteld hervormde gemeente van Poederoijen en Loevestein, ging in op de functie van de kerkorde. Is het een spoorboekje of een EHBO-kit? Bij beide keuzes gaan er voorzichtig wat handen omhoog. „Dat is kerkrechtelijk lastig”, stelt de predikant, die tevens beleidsadviseur kerkrecht van de HHK is. „Je bent voor of tegen. Een blanco stem telt niet.”

Van den Boogaard neemt de deelnemers aan de workshop mee in een lesje kerkrecht. Via de Rooms Katholieke kerk, het Algemeen Regelement en de Dordtse Kerkorde komt de predikant aan bij de kerkorde van de HHK. Die kerkorde is op veel gebieden relevant, maar komt soms wat te laat om de hoek kijken, zegt ds. Van den Boogaard: „De praktijk wijst uit dat de kerkorde nogal eens teveel als EHBO-kit gebruikt wordt. Het handboek staat in de kast. Als er problemen ontstaan, wordt er in de kerkorde gekeken. Niet zelden blijkt dan dat de gevolgde procedure niet conform de kerkorde was, met alle gevolgen van dien.”

Hebreeuws

Theologiestudenten Maarten Kooiman en Jan Maarten Heldoorn geven tijdens de open dag les aan de meegekomen kinderen. Op het digibord prijken de woorden als “God” en “huis”. Daarachter, of liever daarvoor, staan de woorden in het Hebreeuws. Op tafel liggen stiften en papier. Zo’n tien kinderen zijn druk in de weer met schrijven van de Hebreeuwse letters. Een pittig onderwerp voor de zaterdagmiddag? „Het is te doen”, stelt Heldoorn gerust. „We doen het samen met de kinderen. Na de pauze gaan we trouwens over op het Grieks, dat is minder moeilijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer