Prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd
Prins Maurits en prinses Marilène vieren op 29 mei dat ze 25 jaar zijn getrouwd. Het paar kijkt terug op een kwarteeuw „gelukkig huwelijk” en beseft dat geluk niet gewoon is.
Al decennialang is het vaste prik voor prins Maurits (55) en prinses Marilène (53): Koningsdag vieren ze eersterangs met hun familieleden. Vorige maand bleek in Rotterdam opnieuw dat ze samen zowel de blikvangers als de smaakmakers waren van het Oranjefestijn. Het paar geniet elk jaar zichtbaar van de feestelijkheden en geeft het publiek ruimschoots aandacht.
Zo normaal als de spotlights op Koningsdag zijn voor Maurits en Marilène, zo vanzelfsprekend is ook de anonimiteit waarin ze hun leven voor en na deze dag leven. Dat is hoe de prins en prinses het samen willen: een zo gewoon mogelijk leven leiden.
Dat is de afgelopen 25 jaar behoorlijk goed gelukt. De eerste jaren van hun huwelijk kreeg het paar extreem veel aandacht. Elk uitje werd op de voet gevolgd en vastgelegd door paparazzi. Maurits en Marilène waren het in 2005 zo beu dat ze via een officieel bericht lieten weten niet langer genoegen te nemen met de constante aandacht. De mediacode bracht uitkomst: er mochten niet langer privéfoto’s van het prinselijk gezin worden gepubliceerd.
De Van Vollenhovens kregen hun vrijheid terug. Als compensatie trakteerden ze geïnteresseerden de eerste jaren nog met enige regelmaat op een fotosessie met hun gezin, maar gaandeweg was het paar alleen nog te zien tijdens familiaire hoogtijdagen en op Koningsdag.
Kritiek
Het interview dat prins Maurits vorige maand in een programma op de Amsterdamse zender AT5 gaf, is daarom ook uniek te noemen. De oudste zoon van prinses Margriet benadrukte dat het gesprek voorlopig zijn „laatste grote interview” is. Hij vertelde over zijn werk; de prins houdt zich bezig met het verduurzamen van de Nederlandse en de Europese energiemarkt. Zo is hij ondernemer voor Sunrock, een Amsterdams bedrijf dat op grote schaal zonnepanelen levert.
Ook kritische vragen schuwt de prins niet. Want wat vindt hij, als oudste neef van koning Willem-Alexander, nu van de dalende populariteit van de monarchie? Maurits liet weten die kritiek te onderkennen, maar ondervindt daar als ondernemer geen last van. Al merkt de prins terdege dat het sentiment rondom het koningshuis is veranderd. „Mensen zeiden vroeger: „O wat leuk, kijk eens wie er belt!” Die tijd is nu voorbij.”
Charme
Hoewel Maurits en Marilène vrijwel niet in de publiciteit treden, blijft het paar onverminderd populair. Wat de twee daarvoor doen? Op Koningsdag staat het stel continu aan; ze maken onvermoeibaar contact met de mensen achter de dranghekken en genieten daar zelf zichtbaar van. Hun charme en enthousiasme vallen goed bij het publiek en ze krijgen dan ook aan de lopende band verzoeken om een selfie.
Marilène heeft wat dat betreft een voorsprong op haar schoonzussen Annette, Anita en Aimée. Toen Maurits haar eind 1997 voorstelde als zijn verloofde, waren alle ogen op haar gericht. Ze trok de aandacht te midden van haar zwagers en neven en als eerste van hun generatie traden ze in 1998 in het huwelijk. Er werd flink uitgepakt: op 29 mei trouwden ze voor de wet in Paleis Het Loo in Apeldoorn en een dag later vond het kerkelijk huwelijk plaats in de Grote Kerk in Apeldoorn. Het was het eerste Oranjehuwelijk sinds dat van prinses Christina in 1975.
Omdat Maurits van huis uit hervormd is en Marilène deel uitmaakt van de Rooms-Katholieke Kerk kreeg de huwelijksdienst een oecumenisch karakter. De plechtigheid veroorzaakte ophef in de breedte van kerkelijk Nederland, omdat onder anderen prinses Juliana deelnam aan de rooms-katholieke eucharistieviering door ter communie te gaan.
Geluk
Sinds haar huwelijk mag Marilène aangesproken worden als Hoogheid, maar de prinses benadrukte op haar verlovingsdag al dat zij en Maurits graag hun oude leven wilden voortzetten. Ze bleven in Amsterdam wonen en kregen daar hun drie kinderen: Anna (22), Lucas (20) en Felicia (17).
Na een carrière bij Ahold koos Marilène voor een baan bij het Rijksmuseum, waar ze de Vriendenorganisatie opzette. Sinds 2017 werkt de prinses bij de BankGiro Loterij, die tegenwoordig opereert onder de vlag van de VriendenLoterij. Marilène adviseert over banden die de loterij aangaat met maatschappelijke organisaties en over het toekennen van geld.
Het paar is sinds de troonsbestijging van koning Willem-Alexander in 2013 geen lid meer van het Koninklijk Huis, maar uiteraard nog wel lid van de koninklijke familie.
In het interview met AT5 reflecteerde prins Maurits op de 25 jaar huwelijk met Marilène. Hij reageert emotioneel op de vraag wat geluk voor hem betekent. „Het feit dat je samen bent, dat je een gelukkig huwelijk hebt, dat je gezonde kinderen hebt, dat je beseft dat je met elkaar een goed leven hebt.” En het zilveren huwelijksjubileum? „We gaan het zéker vieren, met de mensen die ons dierbaar zijn.”