Hamer: grijp niet te snel naar extern onderzoek bij wangedrag
Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer vindt dat bedrijven bij een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet te snel naar extern onderzoek moeten grijpen. Dat en meer staat in de pilotversie van een gids voor organisaties over hoe om te gaan met dit soort meldingen.
De gids is tot stand gekomen met behulp van experts en mensen die betrokken zijn geweest bij een melding. Volgens Hamer loont het om als organisatie eerst met elkaar in gesprek te gaan, voordat er een onderzoek wordt ingesteld, omdat zo veel leed kan worden voorkomen voor zowel de melders als de beschuldigden. „Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kan alsnog worden overgegaan tot onderzoek”, aldus Hamer.
De zaak tussen Volt en Nilüfer Gündoğan is een voorbeeld van zo’n zaak met een lange nasleep. Het voormalige Volt-Kamerlid werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vervolgens geschorst zodat er onderzoek kon worden gedaan. Hiertegen spande zij een kort geding aan. Pijnlijke rechtszaken volgden, uiteindelijk werd ze geroyeerd. Ze opereert nu als onafhankelijk Kamerlid.
Hamer benadrukt dat het niet om een statische gids gaat, maar dat hij waar nodig wordt bijgesteld. De ambitie is dat de handleiding uiteindelijk door „heel veel organisaties” gebruikt gaat worden, laat de woordvoerder van de regeringscommissaris weten.
In de pilot roept Hamer organisaties op om „vandaag te beginnen met de aanpak en niet te wachten tot er een melding komt”. Dat kunnen ze doen door zich te verdiepen in het onderwerp en een plan op te stellen.
22 organisaties, waaronder NS, Hiro, Conservatorium Amsterdam, DuraVermeer en Ploegam, gaan met de pilot aan de slag en delen hun bevindingen met Hamer. Ook andere (ervarings-)deskundigen die de handleiding online lezen krijgen de kans hun mening te delen. Aan de hand van de feedback komt eind dit jaar de eerste definitieve versie tot stand.
„We hebben allemaal gezien dat het vaak misgaat met de opvolging van meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, met grote gevolgen voor melder, beschuldigde en organisatie. Deze handreiking is geen panklare oplossing, maar wel een gids in het maken van weloverwogen beslissingen. Waaruit vooral ook blijkt: niets doen is geen optie”, aldus Hamer.