Podcast over gedoe rond grenzen stellen in het gezin van Martine
Voor de ouder bij wie het thuis niet altijd (of nooit) lekker loopt, is de opvoedpodcast ”Even over mijn kind” een aanrader. Het concept is eenvoudig: een ouder legt een probleem op tafel en krijgt al pratend met een expert advies.
De podcast ”Even over m’n kind” is een initatief van Tischa Neve, kinderpsycholoog, opvoedkundige en (pleeg)moeder. Ze verwierf bekendheid door haar medewerking aan het EO-programma Schatjes. Inmiddels staan er zeventien afleveringen van de podcast online.
In aflevering 14 schuift Martine aan, moeder van twee kinderen. Een meisje van 5 en een jongen van wie de leeftijd niet duidelijk wordt. De ene keer zegt ze dat hij 7 is, de andere keer is hij 9. Deze moeder blijkt te genieten van haar kinderen, maar ze is ook onzeker. „Ik pieker of wat ik doe niet schadelijk voor ze is.”
Haar hoofdvraag gaat over grenzen aangeven, een thema dat in ieder gezin speelt. Martine vraagt zich af hoe ze minder ruzie met de oudste kan krijgen. Ze beschrijft een situatie waarin het misging. Haar zoon had een vriendje te spelen. Na een poosje werd het gedrag van de jongens pesterig. Ze speelden met de bal van zijn zusje en bleven maar rondjes om de bank rennen. Als Martine zegt dat ze de bal terug moeten geven, doen ze dat. Na een poosje vraagt haar zoon of z’n vriend mag blijven eten.
Dan beginnen de jongens ruzie met elkaar te maken. Martine vindt gastvrijheid belangrijk, maar besluit vanwege al het gedoe dat het vriendje voor het eten naar huis gaat. Haar zoon flipt en legt zich niet zonder slag of stoot bij die beslissing neer. De moeder vertelt het voorval lachend aan Neve, maar ze herinnert zich nog goed hoe ze zich schaamde voor het gedoe aan de deur bij dat vriendje.
Later in de aflevering blijkt dat Martine voor een tweede dilemma komt te staan. In de auto spreken de jongens af met elkaar te bellen en te gamen. De schermtijd van haar zoon is echter al op. De moeder laat de situatie op dat moment voor wat die is.
Tijd voor Neve om door te vragen. „Wat speelt er door je hoofd als je terugkijkt?” Martine vindt het goed dat ze zich aan haar plan heeft gehouden, maar wil een volgende keer graag minder gedoe.
Neve laat zien hoe het komt dat Martines zoon blijft doorvragen. Hij weet dat dit hem helpt, omdat Martine toegeeflijk kan zijn. De teleurstelling dat de vlieger deze keer niet opging, was daarom extra groot.
Terugkomen op een beslissing is geen probleem, stelt Neve. Maar wel het liefst voordat je al te stellig bent geweest. „Zeg gerust: Ik was snel met m’n conclusie. Met geruzie wordt het voor niemand een gezellige maaltijd. Ik zei nee, maar ik vraag me af: Zou het toch lukken? Hoe kunnen we het voor iedereen leuk houden?”
Martine blijkt vooral winst te kunnen behalen door rust in te bouwen na een verzoek van een van de kinderen. Ze geeft aan dat ze tijd nodig heeft om mogelijkheden af te wegen. Neve: „Zeg: Oké, dit willen jullie graag. Ik ga erover nadenken en kom er zo op terug. De jongens voelen zich gehoord en jij hebt bedenktijd.”
Op een rustig moment met je kind napraten over een akkefietje juicht Neve toe. „Vraag of hij je keuze begrijpt en wat jullie een volgende keer anders kunnen doen. Kinderen hebben daar vaak goede ideeën over.”
Na het luisterende oor, de vragen, de inzichten en de adviezen van Neve klinkt er opluchting door in de stem van Martine. Ze is er duidelijk mee geholpen.
Dat in deze podcast een specifieke situatie centraal staat, maakt hem eenvoudig en prettig te beluisteren. Als vanzelf betrek je in gedachten je eigen situatie erbij. De kundigheid van Neve maakt dat iedereen er iets van kan leren.
”Even over mijn kind” is geen christelijke podcast. Maar als vader Frank in aflevering 3 aanklopt met de vraag hoe hij z’n kind vloeken en schelden kan afleren, krijgt hij goede adviezen van Neve. In aflevering 14 laat moeder Martine zich een vloek ontglippen.
De onderwerpen die een plek krijgen zijn divers: schermtijd, faalangst, ongehoorzaamheid, straf, spanning, onzekerheid over het uiterlijk en nog veel meer. De introtekst van de podcast klopt: „Lekker praktisch en bomvol tips.”
> evenovermijnkind.nl