Respect voor vlag: burgemeester van Waddinxveen schrijft brief aan inwoners
Inwoners van Waddinxveen die de Nederlandse driekleur omgedraaid laten wapperen, krijgen deze week een brief van de burgemeester op de mat. „Draai de vlag om of zet hem in de kast.”
Burgemeesters van onder meer Waddinxveen, Smallingerland en IJsselstein vragen hun inwoners de omgekeerde vlaggen op Koningsdag en 4 en 5 mei als uiting van respect correct op te hangen of anders weg te halen.
Evert Jan Nieuwenhuis, burgemeester van Waddinxveen, deed die oproep afgelopen woensdag tijdens een raadsvergadering. De aanleiding was een verzoek van de D66-fractie om iets te doen aan de omgekeerde vlaggen rondom de nationale feestdagen en dodenherdenking. Nieuwenhuis: „Dat vond ik een mooie en terechte vraag. Daarom pak ik die handschoen op.”
Het gaat volgens de burgemeester om ongeveer vijf locaties waar de vlaggen nog omgedraaid hangen. „Het waren er bij ons nooit extreem veel. We zijn geen uitgesproken agrarische gemeente.” Het gaat hem ook niet zozeer om het aantal. „Soms hangen de vlaggen heel zichtbaar langs een doorgaande weg. Veel mensen zien dat en sommigen worden er pijnlijk door geraakt.”
Het is de eerste keer dat Nieuwenhuis oproept de vlaggen weg te halen. „Het is een groot goed in Nederland dat mensen hun gevoelens van onvrede kunnen uiten. Daarom hebben we in Waddinxveen ruimte gegeven voor protest.” De burgemeester benadrukt dat de inwoners van het Zuid-Hollandse dorp respectvol zijn omgegaan met deze vorm van demonstratie. „Ook degenen die de omgekeerde vlag geen fijn symbool vinden. Nu wil ik andersom respect vragen. Hang de vlag alsjeblieft weer recht, zeker deze dagen.”
Slachtoffers
De omgekeerde vlag is onder meer pijnlijk voor mensen die op 4 mei tijdens dodenherdenking terugdenken aan geliefden die stierven tijdens een oorlog of uitzending, meent Nieuwenhuis. De burgemeester sprak kortgeleden met een inwoonster van Waddinxveen. Ze woont naast een huis waar de vlaggen omgekeerd hangen. Nieuwenhuis: „Ze was daar erg verdrietig over en sprak haar buren aan. Maar die wilden de vlaggen niet weghalen. De vrouw moet er elke dag tegenaan kijken.”
De burgemeester vindt het belangrijk dat mensen rekening houden met hun leefomgeving en hun buren. „De vlaggen hebben invloed op het straatbeeld en je dwingt anderen ernaar te kijken. Daarmee is het meer dan alleen het ventileren van je eigen mening. Ik ben ook burgemeester van de inwoner die wil protesteren, maar die heeft daarvoor maandenlang de ruimte gekregen. Het is ook een keer goed. Haal de vlag weg, ook al is het alleen voor de buurvrouw.”
Volkslied
Nieuwenhuis vindt de omgekeerde vlaggen een „akelig” gezicht. „De vlag is een symbool van verbondenheid, net als ons volkslied en het koningshuis. Als je de driekleur omkeert, geef je het signaal af dat je die verbondenheid niet ervaart. Dat raakt mij. Met name omdat de verbondenheid van Nederlanders de afgelopen jaren onder druk staat. Juist op momenten als Koningsdag en dodenherdenking zouden we ons, ondanks alle verschillen, verbonden moeten weten.”
De burgemeester gaat de komende dagen niet „op jacht naar omgekeerde vlaggen”. Inwoners krijgen in plaats daarvan een persoonlijke oproep van Nieuwenhuis door de brievenbus. „En als er gevoelens van onvrede zijn, roep ik mensen op om met mij in gesprek te gaan. Ik wil graag weten wat er leeft.”