HRC verliest op Bali theologische school
Naar nu bekend is geworden heeft ds. A. Mol eind december zijn contacten met de Heritage Reformed Congregations (HRC) verbroken. Ds. Mol was als hoofddocent verbonden aan het theologische seminarie op Bali dat wordt gefinancierd door het Amerikaanse kerkgenootschap.
De zendingspredikant heeft zijn ambt binnen de HRC neergelegd en zijn lidmaatschap opgevraagd. Ds. Mol en zijn vrouw hebben zich als lid aangemeld bij de NRC (Netherlands Reformed Congregations) te Norwich. Desgevraagd zegt de hoofddocent dat „hij zich genoodzaakt achtte tot het besluit te komen.” Verder laat ds. Mol zich over de kwestie vooralsnog niet uit.
De overstap van ds. Mol betekent niet dat hij stopt met zijn werk op Bali. De Indonesische stichting die namens de HRC de eindverantwoordelijkheid draagt, heeft ook de banden met de HRC verbroken. Ds. Mol heeft te kennen gegeven samen met de stichting en een nieuwe financier het zendingsproject voort te zetten. Over de nieuwe financier laat ds. Mol zich niet uit.
De HRC droeg tot voor kort de naam Heritage Netherlands Reformed Congregations (HNRC), en kwam in 1993 voort uit de NRC, de Amerikaanse zusterkerk van de Gereformeerde Gemeenten.
De zendingsdeputaten van de HRC reageren ontdaan op het nieuws. Volgens hen is het onmogelijk dat ds. Mol en de Indonesische stichting eenzijdig de samenwerking opzeggen en contacten aangaan met een nieuwe financier. De zendingsdeputaten proberen in contact te blijven met ds. Mol en hopen binnenkort een delegatie te zenden naar Bali om daar gesprekken te voeren met de predikant en de Indonesische stichting.
Het is, aldus de zendingsdeputaten, voor de HRC onmogelijk om zonder de hulp van de Indonesische stichting haar werk op Bali voort te zetten. Dit omdat het erg moeilijk is om werkvergunningen te krijgen, gebouwen te huren en hulpprogramma’s te ondersteunen zonder dat een lokale stichting daarvoor functioneert als contactpersoon.
Zondag zijn de gemeenteleden van de HRC door middel van een kanselboodschap ingelicht over de gebeurtenissen. Deze week ontvangen de kerkleden een brief met meer gedetailleerde informatie.
De HRC heeft gedurende zeven jaren de theologische school op Bali gesteund. Die school is begin jaren negentig opgericht door ds. G. Kuijt, destijds emeritus zendingspredikant van de Gereformeerde Gemeenten. In 1997 nam de HRC het werk voor haar rekening. Inmiddels studeren bijna zeventig studenten uit alle delen van Indonesië aan het seminarie.
De verbreking van de samenwerking tussen de HRC en de theologische school op Bali is een tegenslag voor ds. C. Molenaar en ds. B. de Vries. Beiden waren door de HRC reeds benoemd als zendingspredikanten voor Bali om daar ds. Mol te ondersteunen bij het werk. De visumaanvragen waren al de deur uit en ds. de Vries heeft inmiddels een groot gedeelte van de taalstudie achter de rug. Het is onbekend wat er nu gaat gebeuren. „Biddend zullen we samen met de zendende kerken en deputaten zoeken en luisteren naar wat de Heere van ons vraagt en waarheen Hij ons leven leidt”, aldus ds. Molenaar.