Binnenland

TU Delft heeft beelden van tsunami

De faculteit Luchtvaart– en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft heeft werkelijke metingen gemaakt van de beving en vloedgolf in Azië. De universiteit heeft dat woensdag bekendgemaakt. Onderzoekers hebben de vloedgolf vastgelegd met radarhoogtemeters en de beweging van de aardkorst met het satellietnavigatiesysteem GPS.

ANP
19 January 2005 17:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:07

Op de beelden van de TU heeft de vloedgolf een hoogte van 1.40 meter en een lengte van 200 kilometer. Ook is te zien dat het eiland Phuket in Thailand door de beving 10 centimeter is opgeschoven. Volgens de universiteit is het bij eerdere tsunami’s nooit gelukt beelden te maken. Modellen van de tsunami die tot nu toe te zien waren, zijn gebaseerd op computerberekeningen.

De TU meet sinds 1980 met satellieten het zeeniveau. Dit kan tot op 3 centimeter nauwkeurig. De satellieten draaien veertien keer per dag rond de aarde. Het was ’puur toeval’ dat een aantal satellieten net in de buurt van de zeebeving was. Daarom is dit systeem niet geschikt als waarschuwing voor vloedgolven.

De beving heeft tot 1500 kilometer verderop de aardkorst in beweging gebracht. In het epicentrum was de verplaatsing het grootst: 10 tot 25 meter. Op Sumatra komen vervormingen voor van een meter. De TU Delft meet sinds 1994 de aardkorst in Zuidoost–Azië met satellieten.

Meer over
Actueel
Zeebeving

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer