Kerk & religiekerk en corona

Klacht bij Europees hof vanwege verbod kerkdiensten coronatijd

De voormalig gezant godsdienstvrijheid van de EU, Jan Figel, heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vanwege het verbod op kerkdiensten tijdens de coronapandemie.

Redactie kerk
6 April 2023 20:24Gewijzigd op 11 April 2023 11:56
Jan Figel. beeld TASR, Martin Baumann
Jan Figel. beeld TASR, Martin Baumann

Dat heeft ADF International, een organisatie die opkomt voor godsdienstvrijheid, woensdag bekend gemaakt. Het bureau steunt Figel in de zaak.

Het verbod op het houden van erediensten is een „onevenredige inbreuk op het recht op godsdienstvrijheid”, stelt Figel in zijn aanklacht die gericht is tegen de overheid in Slowakije. ADF International stelt dat het de eerste keer is dat de coronamaatregelen voor kerken door het EHRM worden getoetst.

Februari 2021 bepaalde de Slowaakse regering dat culturele evenementen, sportevenementen en religieuze diensten niet mochten worden gehouden. Uitzonderingen werd gemaakt voor doopdiensten en bruiloften, met maximaal zes personen.

Dit verbod op kerkdiensten was niet in overeenstemming met de Slowaakse grondwet en grondrechten, beweert Figel. „Godsdienstvrijheid als fundamenteel mensenrecht moet de hoogste vorm van bescherming krijgen. Iedereen heeft het recht om te leven volgens zijn overtuiging. Mensen verbieden dit te doen is zeer onliberaal en ondemocratisch.” Figel stelt dat elders in Europa er meer ruimte was om kerkdiensten te houden.

Uitspraken van nationale rechters landen als Duitsland en Frankrijk hebben aangetoond dat een verbod op het houden van erediensten een schending is van de godsdienstvrijheid, stelt Figel.

Figel vindt ook dat de EU de godsdienstvrijheid elders in de wereld niet op geloofwaardige wijze kan bevorderen als de EU-lidstaten zelf „de fundamentele vrijheden in eigen land niet eerbiedigen”.

Figel wordt bijgestaan door ADF International. „Fundamentele vrijheden gelden voor iedereen, en juist in tijden van crisis moeten ze worden beschermd in plaats van verzwakt”, stelt dr. Adina Portaru, senior-adviseur bij de organisatie. Dat geldt volgens haar zeker ook voor kerkdiensten.

„Het is oneerlijk om godsdienstvrijheid tegenover veiligheid te stellen als beide in harmonie kunnen werken. Gemeenschappelijke erediensten zijn voor veel mensen een essentieel onderdeel van het koers houden in tijden van crisis. En dit kan veilig en voorzichtig worden gedaan, in overeenstemming met de noodzakelijke en goed afgewogen beperkingen”, zegt Portaru.

Figel krijgt steun vanuit de kerken en diverse organisaties in Slowakije. De rooms-katholieke Figel was van 2016 tot 2019 speciale gezant godsdienstvrijheid voor de Europese Unie.

Meer over
Kerk en corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer