Grondige restauratie toren hervormde dorpskerk Hoevelaken
De toren van de hervormde dorpskerk in Hoevelaken ondergaat de komende maanden een grondige restauratie.
De bakstenen toren, het enige middeleeuwse bouwwerk in het dorp, is eigendom van de hervormde gemeente. „Er is veel onderhoudswerk te doen”, zegt kerkrentmeester Gert-Jan de Lange.
„Onder invloed van het weer is de toren de afgelopen decennia verslechterd”, aldus De Lange. „Zo is het smeedijzeren hekwerk van de omloop door regenwater gaan roesten. Metaal zet dan uit en dat geeft schade aan het beton in de omloop. Het voegwerk van de torenmuren is er deels ook slecht aan toe, maar nog niet zo erg dat er brokstukken naar beneden zouden vallen. Dat zijn we ruimschoots voor.”
De leibedekking op de torenspits wordt vervangen. De Lange: „Voor de leien is het na zeventig jaar wel einde levensduur. Ze liggen er sinds 1946, toen de toren werd hersteld. De Duitsers hadden de toren in april 1945 bij de bevrijding van Hoevelaken opgeblazen.” Waar nodig wordt de kapconstructie verbeterd.
Ook de torenuurwerken worden vernieuwd. Ze worden voortaan elektrisch aangedreven. Wijzers en cijfers worden opnieuw verguld en voorzien van led-verlichting.
Verder wordt de torenhaan gerestaureerd. „Er is vorstschade ontstaan door naar binnen gelopen water”, aldus De Lange. „De haan wordt ook opnieuw verguld.”
De restauratie is begroot op 350.000 euro. De provincie Gelderland zegde vorig jaar al een subsidie van maximaal 176.000 euro toe. De hervormde gemeente moet de andere helft van het restauratiebedrag op tafel leggen. Daarvoor gebruikt ze onder meer de opbrengsten van haar Rommelmarktwinkel.
De Lange rekent erop dat het herstelwerk „tot ergens rond de zomervakantie” zal duren. „Daarin zijn we enigszins afhankelijk van het weer.”
De kerktoren stamt uit de vijftiende of zestiende eeuw en is in de negentiende eeuw van een nieuwe bakstenen bekleding voorzien. De hervormde kerk naast de toren is in 1865 gebouwd ter vervanging van een middeleeuwse kerk.