Binnenlandaardbeving Turkije

Massaal meeleven voor Turken in Deventer

Burgemeester, raadsleden, leden van de Ichtuskerk, de politie: allemaal komen ze dinsdag naar de Centrum Moskee in Deventer om hun steun te betuigen aan de Turkse gemeenschap. „We zijn verdrietig met jullie.”

8 February 2023 11:14Gewijzigd op 8 February 2023 11:20
Mesut Hancer houdt de hand van zijn overleden dochter Irmak vast. Het 15-jarige meisje stierf in Kahramanmaras, dat zwaar werd getroffen door de aardbeving. De ramp kostte inmiddels aan meer dan 8000 mensen het leven.  beeld AFP, Adem Altan
Mesut Hancer houdt de hand van zijn overleden dochter Irmak vast. Het 15-jarige meisje stierf in Kahramanmaras, dat zwaar werd getroffen door de aardbeving. De ramp kostte inmiddels aan meer dan 8000 mensen het leven.  beeld AFP, Adem Altan

„Ik heb hiervoor een dag vrij genomen”, vertelt Milenco Schippers van de lokale partij DeventerNu, terwijl hij met kleine slokjes een glas hete, zoete Turkse thee drinkt. „Het is belangrijk om in zo’n moeilijke tijd aanwezig te zijn. We kunnen niet veel doen, maar wel een luisterend oor bieden.”

Zojuist heeft burgemeester Ron König van Deventer het woord gevoerd in een overvol zaaltje van de Centrum Moskee. „Ik snap de zorgen, de onzekerheid en het verdriet. Onze gedachten zijn nu vooral bij de vermisten. In de komende dagen zullen we kijken wat er nodig is. We denken graag mee.”

Nadat de toespraak vertaald is voor de voornamelijk oudere Turkse mannen, mengt het bezoek zich onder de moskeegangers.

Een aantal leden van de Deventer Ichtuskerk is naar de bijeenkomst gekomen. De protestantse gemeente heeft een goede band met de moskee, vertelt „betrokken gemeentelid” Jan Vroomland.

Hij is direct na het nieuws van de aardbeving tot actie overgegaan: zowel de predikant als het hoofd van de diaconie heeft hij al benaderd. „Mogelijk gaat de collecte van aanstaande zondag naar de slachtoffers in Turkije en Syrië.”

Ook Trijnie Plattje, spin in het web bij een contactgroep van christelijke vrouwen en moslima’s in Deventer, is aanwezig. „Ik wil vandaag de Syrische vluchtelingen in het azc onder de aandacht brengen. Ze kunnen financieel niet bijdragen, maar willen wel graag helpen.”

De hulp en het meeleven doen moskeegangers goed, blijkt tijdens de samenkomst in de moskee. Aan een van de tafeltjes zit de 61-jarige Faris Dilibuyuk. Hij kreeg kippenvel toen hij het nieuws van de aardbeving hoorde, vertelt hij terwijl hij een zwart gebedssnoer ronddraait in zijn handen.

Dilibuyuk is blij met het meeleven van raadsleden, burgemeester en kerkgangers. „De hele wereld wil helpen, zelfs Oekraïne, dat zelf in de problemen zit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer