Joodse studenten klagen Twitter aan om antisemitische posts
Een groep Joodse studenten heeft een rechtszaak aangespannen tegen Twitter waarmee zij het sociale mediaplatform willen dwingen antisemitische berichten te verwijderen. De studenten, allen lid van de European Union of Jewish Students (EUJS), trekken daarin op met de Duitse mensenrechtenorganisatie HateAid.
De berichten die centraal staan, zijn geplaatst in de periode nadat Elon Musk aantrad als nieuwe topman bij het bedrijf. Van de berichten is melding gemaakt bij Twitter, maar vervolgens zijn deze niet verwijderd, betogen de aanklagers. In één van de berichten zou de holocaust zijn ontkend, iets wat bij wet strafbaar is in Duitsland. Naast dat de berichten offline gehaald moeten worden, eisen de studenten ook dat Twitter duidelijkheid verschaft over de manier waarop berichten op het platform worden gecontroleerd.
„Twitter heeft ons vertrouwen geschonden. Door de verspreiding van haatdragende inhoud toe te staan, slaagt het bedrijf er niet in gebruikers, en vooral jonge Joden, te beschermen”, voert EUJS-voorzitter Avital Grinberg aan. Daaraan toevoegend: „Wat online begint, eindigt niet online.”
Persbureau Bloomberg meldde begin januari nog dat Musk nog verder wilde bezuinigen op het team dat berichten controleert op inhoud. Musk, miljardair en ook topman van elektrische-autofabrikant Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, reorganiseerde het bedrijf nadat hij het had overgenomen. Daarbij ontsloeg hij grofweg 5000 van de 7500 werknemers.