Kerk & religieJordanië

Jordanië gaat doopplaats Jezus opknappen

De regering van Jordanië trekt bijna 100 miljoen euro uit om de plek op te knappen waar Jezus waarschijnlijk door Johannes de Doper is gedoopt.

Redactie kerk
22 December 2022 14:12
Artist impression van de nieuwe plannen van Jordanië om het gebied rond de vermeende doopplaats van de Heere Jezus op te knappen. De regering hoopt hiermee 1 miljoen pelgrims in 2030 te trekken. beeld Baptist Press
Artist impression van de nieuwe plannen van Jordanië om het gebied rond de vermeende doopplaats van de Heere Jezus op te knappen. De regering hoopt hiermee 1 miljoen pelgrims in 2030 te trekken. beeld Baptist Press

Daarmee hoopt de regering in 2030, volgens de traditie 2000 jaar na de doop van Jezus, zeker 1 miljoen christelijke pelgrims naar het ”Bethanië over de Jordaan”, zoals de plek wordt genoemd, te trekken, meldde Baptist Press onlangs. Tot vlak voor de coronapandemie kon de plek rekenen op ruim 100.000 pelgrims per jaar.

De doopplek Al-Maghtas (Arabisch voor doopsel of onderdompeling) ligt 50 kilometer ten westen van Amman, de hoofdstad van Jordanië en werd in 2015 toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst.

Omstreden

Onder Bijbelwetenschappers is de precieze ligging van de doopplaats omstreden. Volgens Israël is dat Qasr al-Yahud, op de westelijke oever van de Jordaan. Volgens Jordanië is Al-Maghtas op de oostelijke oever de plaats waar Christus is gedoopt.

De Bijbel noemt ”Bethábara over de Jordaan”. Deze plek werd al vroeg ook met Bethanië aangeduidt, niet te verwarren met de woonplaats van Maria, Martha en Lazarus. Dat Bethanië lag iets ten oosten van Jeruzalem.

De Jordaanse regering heeft een stichting opgericht die de plannen moet verwezenlijken. Voorzitter Samir Murad vertelt dat de stichting „pelgrims de kans wil geven om tijd door te brengen op de doopplek met respect voor de religieuze betekenis van de plaats en de voorwaarden van Unesco”.

De stichting verwierp voorstellen voor vijfsterrenhotels en -restaurants en koos in plaats daarvan voor eenvoudige basisaccommodaties. „Het idee is om een sfeer te creëren zoals die van de oude stad Jeruzalem. Door deze stijl proberen we gasten een 2000 jaar oude ervaring te laten herbeleven”.

De accommodatie zal in glampingstijl worden ingericht, een luxe vorm van kamperen met goed ingerichte tenten en comfortabele bedden. Er komen tenten in Arabische stijl en „sanitaire voorzieningen in passende stijl”, aldus Murad. „Dit sluit goed aan bij de sfeer die we willen creeëren en hiermee kunnen we de kosten voor pelgrims beperken.”

Bezoekers kunnen kiezen uit verschillende eetgelegenheden die lokaal biologisch voedsel zullen serveren, waaronder planten en kruiden die in de Bijbel worden genoemd. Elektriciteits- en internetkabels worden ondergronds geplaatst „om de bovengrondse beleving niet te vervuilen.”

Natuurreservaat

De eerste fase van het project gaat bijna 15 miljoen euro kosten en zal in 2023 klaar zal zijn. De tweede fase, die een driesterrenhotel, restaurants, winkelgebied, een museum, een wellnesscentrum en „mogelijkheden voor pelgrims om tijd in meditatie door te brengen” omvat, zal ongeveer 80 miljoen euro kosten. Er zullen ook botanische tuinen worden aangelegd en, aangezien de plek aan een vogeltrekpad ligt, ook een natuurreservaat.

Negen geloofsorganisaties hebben de mogelijkheid gekregen om een onderkomen te bouwen om pelgrims te verwelkomen op de doopplek.

Een van hen is de Baptist World Alliance, een netwerk van baptistenkerken over de hele wereld. Secretaris-generaal Elijah Brown woonde het diner bij ter gelegenheid van de lancering van het project, waar ook de Jordaanse koning Abdullah II, zijn twee zonen en de premier van Jordanië bij aanwezig waren. Na afloop bezocht hij verschillende Jordaanse baptistenleiders en vroeg hij hen om samen te werken met de Baptist World Alliance. „We willen samen plannen maken, geld inzamelen en zeggenschap hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer