Kerk & religie

Barneveldse Janet Duijster schreef uitleg bij berijmde psalmen en gezangen voor kinderen

In coronatijd schreef Janet Duijster (33) bij iedere berijmde psalm een uitleg, speciaal voor kinderen. Ze kregen een plek in het handboek ”Zingen daar ik Hem verwacht, uitleg van de berijmde psalmen en gezangen voor kinderen.” Dinsdag overhandigde de schrijfster het eerste exemplaar aan ds. J. van Laar.

Bastiaan van Soest
21 December 2022 09:14Gewijzigd op 21 December 2022 19:09
Janet Duijster overhandigt een exemplaar van haar handboek aan ds. J. van Laar. beeld Bastiaan van Soest
Janet Duijster overhandigt een exemplaar van haar handboek aan ds. J. van Laar. beeld Bastiaan van Soest

Duijster is leerkracht op de Eben-Haëzerschool in Barneveld. Doel van haar boek, op de markt gebracht door uitgeverij Gebr. Koster in Barneveld: de samenhang van de psalmen en de gezangen eenvoudig verklaren.

Hoe kom je ertoe een dergelijk boek te schrijven? In de pastorie van ds. Van Laar, predikant van de gereformeerde gemeente Barneveld-Zuid, legt Duijster het uit: „Het initiatief werd eigenlijk uit de nood geboren. In de coronatijd zat iedereen tijdens de lockdown gedwongen thuis. Ouders moesten hun kinderen begeleiden met huiswerk. Maar de uitleg van de schoolpsalm, wie geeft die? Het is nogal wat als je een aantal kinderen op school hebt en je moet diverse psalmen uitleggen.”

Om de ouders tegemoet te komen schreef Duijster over iedere psalm een uitleg met vier bijbehorende vragen en een te leren Bijbeltekst. Met regelmaat mailde ze haar pennenvrucht naar de ouders van haar leerlingen. De reacties op het initiatief waren positief. „De ouders vonden het prettig om op deze manier een psalm met hun kind te bespreken. Ook collega’s reageerden positief.”

En zo zat Duijster in coronatijd in de tuin, met veel boeken om zich heen, de psalmen voor kinderen uit te leggen. Na coronatijd ging ze verder en completeerde ze alle 150 psalmen en de gezangen uit het psalmboek.

Gouden draad

Haar ouders, vrienden en collega’s stimuleerden Duijster om de geschreven uitleg breder te verspreiden. „Toen heb ik alles op een usb-stick gezet en bij Gebr. Koster ingeleverd. Als het wat is, dan hoor ik het wel, dacht ik.”

20221221_090153.jpg
beeld Bastiaan van Soest

Daar kwam het op het bureau van uitgever Joop Hardeman terecht. Die was meteen enthousiast. Hardeman: „Het was echt een product waar ik blij van werd en dat in ons fonds past. De psalmen voor kinderen, zo toegankelijk uitgelegd, dat was er helemaal nog niet. Ik zag in elke psalm de gouden draad, de verwijzingen naar Christus en de mooie toepassingen die aansloten bij de leefwereld van kinderen. Met het oog op de kinderen hebben wij Daan van Oostenbrugge gevraagd om bij iedere psalm een passende afbeelding te maken.”

Ds. Van Laar las alle hoofdstukken door. Wekelijks geeft hij in zijn gemeente de schoolpsalmen op om te zingen tijdens de dienst. Daarbij geeft hij er soms in enkele zinnen uitleg bij. Het doorlezen deed hij met vreugde, zegt hij. „Ik heb met belangstelling meegelezen. Theologisch had ik er weinig aan toe te voegen, ik was het met de inhoud van harte eens. Duijster weet het niveau van de kinderen goed te raken, soms maar met een enkel woord. Dat is vaak al genoeg.”

Het moeilijkst aan het schrijven van de uitleg voor kinderen? Duijster veert op. „Woorden schrappen. Ik moest mijn bijdragen terugbrengen naar twee of vier pagina’s per psalm, afhankelijk van de lengte van de psalm. Dat vond ik echt lastig. Waar ga je wat weghalen? In de psalmen van David komt de drieslag ellende, verlossing en dankbaarheid zo mooi naar voren. Dan is het extra lastig om dat aan te passen.”

20221221_090236.jpg
beeld Bastiaan van Soest

Duijster heeft vooral ervaren hoe God haar hielp bij het schrijven, zegt ze. „Het was genade dat ik dit mocht doen. De gaven die ik heb gekregen, heb ik mogen inzetten. Ik hoop daarom ook dat veel ouders het boek zullen gebruiken bij het aanleren van de psalmen aan hun kinderen.”

Digibord

Het boek is in eerste instantie bedoeld voor de ouders. Maar daar blijft het niet bij, als het aan Gebr. Koster ligt. „Het zou mooi zijn als gezin, school en kerk er allemaal gebruik van zouden maken.”

Om die reden is er ook een digitale omgeving ontwikkeld, stelt uitgever Hardeman. „De tekeningen komen daarin vergroot terug en ook de vragen en enkele kernwoorden kunnen op het digibord worden weergegeven. Zo kunnen leerkrachten het handboek in de klas gebruiken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer