Eerdmans en Wilders
In de loop van dit jaar heeft het tweede kabinet-Balkenende de helft van zijn termijn erop zitten. De verkiezingen komen dichterbij. En als het kabinet tussentijds ten val komt, zal dat alleen maar eerder zijn.De kamerverkiezingen van 2002 werden gedomineerd door de opkomst van Fortuyn en zijn gewelddadige dood. Bij de verkiezingen van het jaar daarop was de grote vraag wat er van zijn partij zou overblijven. Dat was niet veel en sindsdien heeft de LPF zich alleen nog maar verder onmogelijk gemaakt.
Een afgescheiden VVD’er werpt zich nu op als de leider van verontrust Nederland. In de opiniepeilingen is Wilders al weer over zijn top heen. Hij staat nu op 18 in plaats van 29 zetels. Maar die peilingen zijn zo veranderlijk als het weer. En 18 zetels zou voor een nieuwe partij nog heel bijzonder zijn.
Geen wonder dat vanuit de brokstukken van de LPF met belangstelling gekeken wordt naar de nieuwe beweging die Wilders gaat opzetten. Zou daar voor hen ook een plaatsje zijn? Kunnen ze op die manier hun politieke loopbaan voortzetten?
In de Volkskrant van afgelopen zaterdag gaf de LPF’er Eerdmans opnieuw blijk van zijn belangstelling in die richting. Alleen vond hij wel dat Wilders zich ten opzichte van de islam wat moest matigen.
Het had geen nut om zich uiterst denigrerend over Mohammed en zijn volgelingen uit te laten. Op die manier joeg je alleen maar een hele groep mensen tegen je in het harnas.
Dat getuigt in ieder geval van wat meer maatschappelijk inzicht dan Wilders tot dusver ten toon spreidde. Voorlopig is die niet van plan zich van dat advies wat aan te trekken. Hij heeft bewust een imago opgebouwd van moslimvreter. Dat heeft hem ook een aantal bedreigingen opgeleverd en gemaakt dat hij permanent beveiligd wordt. Dat alles vergrootte zijn naamsbekendheid en gaf hem een martelaarsrol.
Bovendien geldt, zeker sinds zijn vertrek uit de liberale gelederen, dat hij in een concurrentieverhouding staat met Hirsi Ali. Hij wil voor haar niet onderdoen in openlijke afkeer van die achterlijke godsdienst die islam heet.
De vraag of Wilders en Eerdmans straks samen op één lijst zullen staan of dat ze veeleer als elkaars concurrenten zullen opereren, blijft dus nog open. Het gaat hier om mensen met een fors ego, die graag stoere taal uitslaan en daarin voor elkaar niet willen wijken.
Soms hebben ze daarbij nog gelijk ook, al beseffen ze zelf niet hoe. Dat geldt onmiskenbaar ook van de uitspraak van Eerdmans in het Volkskrant-interview dat het land er zeer beroerd aan toe is.
Vanuit liberale kring is er al eens op gewezen dat alle naoorlogse bewegingen die rechts van de VVD opereerden, van Boerenpartij en Middenstandspartij tot LPF, aan onderlinge ruzies te gronde zijn gegaan. De ouderenpartijen zou je misschien ook nog in dit rijtje kunnen opnemen.
Dat zegt wel wat, al is daarmee niet het absolute bewijs geleverd dat het met de beweging van Wilders net zo zal gaan. Bovendien zijn de kiezers kort van geheugen. Politici slijten snel, maar juist daarom is er steeds ruimte voor nieuwe sterren aan het politieke firmament.