Binnenlandantisemitisme

Nieuwe CIDI-directeur: Antisemitisme wordt soms niet herkend

Naomi Mestrum, adjunct-directeur van Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI), is met ingang van 1 januari benoemd tot directeur van de organisatie. „Het blijft hard nodig antisemitisme aan de kaak te stellen, juist ook omdat sommige mensen het niet eens meer herkennen.”

L. Vogelaar
13 December 2022 11:36Gewijzigd op 13 December 2022 14:48
Demonstratie van het CIDI op het Plein in Den Haag. In samenwerking met zusterorganisaties in andere Europese landen probeert het CIDI antisemitisme aan de kaak te stellen en te bestrijden. beeld ANP, Remko de Waal
Demonstratie van het CIDI op het Plein in Den Haag. In samenwerking met zusterorganisaties in andere Europese landen probeert het CIDI antisemitisme aan de kaak te stellen en te bestrijden. beeld ANP, Remko de Waal

Mestrum (42) studeerde personeel en organisatie aan de Hogeschool van Utrecht, Arabische taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht en geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten aan de Universiteit van het Israëlische Haifa, met specialisaties Arabisch-Israëlisch conflict en Hebreeuwse taal.

De nieuwe CIDI-directeur is niet van Joodse afkomst. Met haar moeder ging ze naar een evangelische gemeente. Later behoorde ze niet meer tot een kerk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag stond ze op de VVD-kandidatenlijst.

Haar betrokkenheid op Israël ontstond tijdens haar eerste bezoek aan dat land, zomer 1999. Juli 2007 trad zij bij CIDI in dienst als manager. Maart 2017 werd ze adjunct-directeur. Ze volgt nu Hanna Luden op, die na zeven jaar terugtreedt.

Complottheorieën

Als CIDI-directeur wil Mestrum „met een bijna vernieuwd team” het werk voortzetten: „Evenwichtige informatie over Israël verstrekken en antisemitisme tegengaan. We praten niet alles goed wat er in Israël gaande is, maar de achtergronden bij de actualiteiten kunnen wel zorgen voor meer begrip.”

De Jodenhaat is duizenden jaren oud. En diepgeworteld, zegt Mestrum. „Het zit zo diep dat het niet uit te bannen is, in alle lagen van de bevolking. Het was in de tijd van de Bijbel al zo en het is sindsdien niet meer weggeweest. Je ziet het wereldwijd, al uit het zich op verschillende manieren. In Nederland wordt antisemitisme zichtbaar bij sommige lieden in de Tweede Kamer. Maar vooral online is het schrikbarend wat er voorbijkomt. Ook veel complottheorieën –zoals bij David Icke, die vorige maand de toegang tot Nederland geweigerd werd– hebben een antisemitische inhoud. Vaak doorzien mensen dat niet.”

Maandag werd bekend dat het openbaar ministerie een strafrechtelijk onderzoek begint tegen FVD-Kamerlid Van Houwelingen vanwege een twitterbericht met een bewerkte foto waarop twee ministers de nazivlag lijken te hijssen. „Dat hoeft niet antisemitisch bedoeld te zijn, maar het is wel een bagatelliseren van wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd als je zo’n symbool van haat gebruikt.”

Meer dan eerder wil het CIDI zich richten op de Jodenhaat op het wereldwijde web. „Vooral jongeren komen er daar veel mee in aanraking. Ze kunnen er geloof aan hechten en het normaal gaan vinden. Dat is echt zorgelijk.”

Docenten

Veel politici en media staan open voor de informatie die CIDI verstrekt, zegt de nieuwe directeur. „Onze stem wordt serieus genomen. Ook in het onderwijs hebben we goede ingang. We gaan elk jaar met een groep docenten naar het Holocaustherinneringscentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Daar wordt dat een internationaal seminar gehouden over de vraag hoe je les kunt geven over de Jodenvervolging. Er is veel belangstelling voor. Niet iedereen kan tien dagen weg; daarom organiseren we sinds kort ook een lang weekend voor docenten naar vernietigingskamp Auschwitz.”

Dat werkt door in de lessen, verwacht Mestrum. „Al zijn er ook docenten, met name in de grote steden, die vanwege de reacties uit de klas de Holocaust nauwelijks aan de orde durven te stellen. Er is voor het CIDI nog veel te doen.”


Meer over
Antisemitisme

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer