Cultuur & boeken

De oefenschool van de verdrukking

De verdrukking zit in de lucht, alom en allerwege. Wie een christelijk leven wil leiden, wordt weggeduwd en buitengesloten. „Maar de Heere verbindt aan verdrukking gezegende vruchten.”

Jan van ’t Hul
1 December 2022 11:59
„De graankorrel valt in de aarde om daar te sterven. Alleen dan kan hij vrucht dragen. Zo is het leven van de christen.” beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
„De graankorrel valt in de aarde om daar te sterven. Alleen dan kan hij vrucht dragen. Zo is het leven van de christen.” beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Ds. A.A. Egas, christelijk gereformeerd predikant in Damwoude, schreef het boek ”Als verdrukking komt”. In zijn royale studeerkamer in de Damwoudse pastorie zegt hij: „Dat is de titel van het boek, ”Als verdrukking komt”. Maar het kan geen vraag meer zijn óf er verdrukking komt. Die komt, die is aanstaande, die is er al. Dat is zeker. Het zit in de lucht, op tal van terreinen. Het is nog wél de vraag of wij, christenen in Nederland, erop voorbereid zijn.”

18840173.JPG

Ds. Egas is ervan overtuigd dat het volgen van de Heere Jezus verdrukking met zich meebrengt. „Verdrukking is er altijd geweest, maar het spitst zich nu in hoog tempo toe. De onverdraagzaamheid is groot. We moeten allemaal buigen onder het juk van lhbti. Doen we dat niet, dan word je niet langer getolereerd. Wie niet meedoet, wordt weg-geëlimineerd, weggeduwd. Dan is er voor ons geen plaats meer in deze samenleving. Straks worden we uitgesloten, met zachte hand verwijderd, of met harde hand.”

Coronaperiode

De voorbeelden ziet ds. Egas voor het oprapen. „De coronaperiode heeft veel aan het licht gebracht. Ik ben bijvoorbeeld niet gevaccineerd. Vorig jaar overnachtte ik in een hotel, maar mocht in het restaurant niet mee-eten. Ik kreeg wel een bordje met eten, maar moest dat meenemen naar mijn kamer. Opeens was ik een paria geworden. Emotioneel voelde ik me volledig buitengesloten, volstrekt genegeerd. Zo werkt dat. Zo begint het.”

Ds. Egas verwijst in zijn boek naar de Leidse rechtsfilosoof prof. dr. A. A. M. Kinneging, die op een debatavond in juni 2021 voorspelde dat de Bijbel over tien jaar een verboden boek is en dat kerken door de overheid worden gesloten. „Tien jaar! Wat is tien jaar? Er is dertig jaar gewerkt aan de invoering van het homohuwelijk. Maar op dit moment raakt alles in een stroomversnelling. In zeer korte tijd is het moderne denken over de genderideologie erdoor gejast. In minder dan vijf jaar tijd zijn alle wissels omgegaan. Het zijn de laatste fundamenten van het christelijke geloof die nu aan het wankelen zijn. Binnenkort zegt de wereld: Wegwezen jullie! Dan horen wij er niet meer bij. In welke wereld leven wij? Indringend kwam die vraag op me af toen een vrouw in transitie was gegaan, maar wel haar baarmoeder had behouden. Op een foto zag je twee bebaarde mannen, waarvan de een de hand legde op de buik van de ander, omdat die ander in verwachting was.”

Geordend

In Zijn grote wijsheid heeft God de samenleving geordend, heeft Hij orde aangebracht in ons denken, zegt ds. Egas. „Man en vrouw schiep Hij hen. Dat is ons al ontnomen. De waarde van het huwelijk was ons al ontnomen. Kijk nu naar de zebrapaden in de kleuren van de regenboog. Wat een agressiviteit. Iedere vorm van tolerantie is verdwenen. Wat een onverdraagzaamheid. Daar gaan onze scholen ook nog mee te maken krijgen.”

Christenen moeten de oorzaak van dit alles niet te ver weg zoeken, zegt de predikant uit Damwoude. „Als voorbeeld: kerken in Nederland praten al jaren over kerkelijke eenheid. De meeste kerken zien verdeeldheid als een oordeel, als schuld; maar niemand doet er echt iets aan. Velen vinden wel weer een argument om kerkelijke verdeeldheid goed te praten. Alsof God dat ook allemaal maar goedvindt. Laten we bedenken dat verdeeldheid Hem in Zijn eer aantast, maar we zijn in Nederland zo gewend aan scheuren en breuken maken. De wereld ziet toe en zegt: In de kerken moet je niet zijn, want daar kunnen ze alleen maar ruziemaken. Wat een verdriet is dat! Ik vrees dat God Zich aan het terugtrekken is uit ons kerkelijk leven. Als Achans zonde al een ban veroorzaakt en God niet verder kan met Zijn volk, moeten wij dan niet bevreesd zijn dat er door de kerkelijke verdeeldheid een ban ligt op de kerk?”

Toch, recente gerechtelijke uitspraken laten zien dat we nog steeds in een rechtsstaat leven. Sommigen zullen u te somber vinden.

„Er is alle reden om daar dankbaar voor te zijn. Maar er is nu al een meerderheid in de Tweede Kamer die vindt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met het bijzonder onderwijs. Het is Gods goedheid dat dit nog niet geëffectueerd is. Daarbij moeten we ook bedenken dat verdrukking ook psychologische vormen kan aannemen. Als je uitgesloten en genegeerd wordt, zou dat best eens pijnlijker kunnen zijn dan lichamelijk te lijden, of in de gevangenis terecht te komen.”

Graankorrel

Verdrukking is onontkoombaar en behoort bij het leven van een christen, schrijft ds. Egas in zijn boek. „De graankorrel valt in de aarde om daar te sterven. Alleen dan kan hij vrucht dragen. Zo is het leven van de christen. In navolging van Christus sterf ik elke dag met Hem. Calvijn zegt hierbij dat de gelovige in de mortificatie van Christus gelijkvormig gemaakt wordt aan de lijdende Christus. Dat is de harde realiteit in de weg van constante druk van miskenning, haat en doodsbedreiging.”

Geen christen kan er vreemd van opkijken als de verdrukking bij hem op de drempel ligt. „Verdrukking is onlosmakelijk verbonden aan de gemeenschap van Christus. Wie door het geloof met Christus verenigd mag zijn, zal delen in de smaad van Christus. Hij heeft Zelf gezegd dat de mensen Hem haten en dat ook Zijn volgelingen gehaat zullen worden. Luther zegt dat iemand die niet lijden wil, aan Christus Zijn eretitel en Zijn naam ontneemt.”

In deze tijd leven wij, zegt ds. Egas. „De vraag is déze: zijn we bereid? We moeten geborgen zijn in het bloed van Christus. Dat is noodzakelijker dan ooit tevoren. Wie te midden van de verdrukking niet meer heeft dan een keurig uitwendig christelijk leven, gaat ten onder. Want tegen de huidige vloedgolf is niets bestand. Verdrukking is onze oefenschool. De toenemende verdrukking kan gezien worden als de voetstap van Zijn komst. Alleen het bloed van Christus kan ons redden, want de Heere Jezus zegt: Wie niet voor Mij is, die is tegen Mij.”

De aanstaande verdrukking maakt bang. Bent u zelf ook bang?

„Als er één is die bevreesd is, die beeft als een riet, dan ben ik het wel. Als er komende zondag in onze kerk gewapende en gemaskerde mannen binnenvallen, dan ben ik misschien de eerste die de preekstoel afspringt. Wij hebben allemaal de vervulling met de Heilige Geest nodig, om staande te kunnen blijven, nu en straks. Veni Creator spiritus. Kom Schepper Geest, daal af.”

18840172.JPG

Boekgegevens

”Als verdrukking komt”, ds. A.A. Egas, uitg. De Banier, 176 blz., € 14,95

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer