Binnenland20 mei 2000

Ramp Enschede rijt oude wonden open

Bijlmerslachtoffers
procederen nog steeds

AMSTERDAM – A. Rocha heeft vorige week zaterdag de hele nacht gekeken naar de uitzendingen over de explosie in Enschede. In zijn hoofd kwamen de beelden van de Bijlmerramp voorbij. Een 63-jarige oud-Bijlmerbewoonster deed meteen de televisie uit toen ze de eerste beelden uit Enschede zag. Ze kon het niet langer aanzien.

Voor deze oud-bewoners van de flats Kruitberg en Groeneveen, waar in 1992 een Boeing van El Al op stortte, is de Bijlmerramp om nog een reden niet voorbij. Gisteren waren zij voor een bodemprocedure bij de rechtbank van Amsterdam. Veertien overlevenden eisten daar verhuiskosten en schadevergoedingen wegens geestelijk leed van tussen de 10.000 en 100.000 gulden van vliegtuigmaatschappij Boeing.

De meesten zijn al sinds 1993 aan het procederen. De Rocha's claim werd in een eerder stadium wel erkend. Hij was thuis, op 15 meter afstand van de inslag van het vliegtuig. Zijn zus was bij hem op bezoek, vertelt hij. De Rocha kreeg een vergoeding van Boeing. Zijn zus niet. Boeing gelooft niet dat zij er was en raadsvrouw M. van der Vliet van de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij bleef daar gisteren bij.

Zij benadrukte dat Boeing al ongeveer vijfhonderd claims heeft erkend, maar wees gisteren alle eisen af. Verhuis- en inrichtingskosten worden alleen erkend van mensen van wie hun woning direct getroffen is of naderhand is gesloopt, zei de raadsvrouw. Ze stelde dat de door de eisers ingediende verklaringen niet voldeden als bewijsmateriaal. Ze waren te vaag, geconstrueerd of niet aannemelijk.

Gevarenzone
De verklaringen van artsen of psychiaters van de riagg zijn volgens haar te summier. Bovendien liepen eisers niet direct levensgevaar. Ze bevonden zich namelijk niet binnen de door Boeing gehanteerde gevarenzone van 100 meter. Advocaat L. Lalji verweet Boeing een gebrek aan inlevingsvermogen en eiste dat de rechter een nieuwe gevarenzone voorschrijft. De cliënten van mr. L. Lalji verbleven op hooguit 250 meter van de rampplek. Zo zag de 63-jarige vrouw uit de flat Groeneveen hoe het vliegtuig zich in de woning van haar vriendin boorde. De vriendin overleefde het niet. De vrouw krijgt niets, want zij keek toe van een afstand van 200 tot 225 meter. Onbegrijpelijk, aldus Lalji: „Wat is 200 meter vergeleken met de lengte van een vliegtuig?”

De streefdatum voor de uitspraak is 5 juli.