Binnenland20 mei 2000

„Het moet zo niet langer doorgaan”

Vuurwerkbranche
gaat door diep dal

RIJSWIJK – In Nederland lijkt, door de ramp in Enschede, de interesse voor vuurwerk flink gedaald. Dit treft nu vooral bedrijven die hun brood verdienen met het afsteken van vuurwerk bij evenementen.

Organisatoren van dit soort festiviteiten trekken uit bewogenheid met de slachtoffers eerder verleende opdrachten in of overwegen dat. Maar ook de 'afstekers' zelf hebben direct na de ramp om dezelfde reden opdrachten afgezegd.

Voorzitter F. Arntz van de branchevereniging Professioneel Vuurwerk Pyrotechniek en Toepassing (PVPT) schat het totale omzetverlies tot nu toe op zo'n 1 miljoen gulden. Nederland telt volgens hem circa zeventig bedrijven die zich met evenementenvuurwerk bezighouden.

Arntz is zelf directeur van De Vierde Dimensie, een Amsterdams bedrijf dat net als de andere PVPT-leden is gespecialiseerd in theater- en podiumvuurwerk en speciale effecten. „Tot nu toe liep De Vierde Dimensie elf opdrachten mis. Dat kost ons 50.000 gulden aan omzet”, aldus Arntz.

Direct na de ramp schrapte zijn bedrijf zelf vier opdrachten. „Omdat wij het niet gepast vonden.” Daar zat het vuurwerk bij voor het afscheid van een speler in het PSV-stadion. Volgens Arntz is het voortbestaan van zijn bedrijf nog niet in het geding. „Maar het is wel een heel grote zorg. Het moet niet te lang duren.”

Zijn bedrijf telt, inclusief de twee directeuren, zeven medewerkers. De meeste bedrijven uit de branche zijn volgens Arntz van een dergelijke, bescheiden omvang. Hij zegt dat de ramp ook „grote emotionele en psychische druk” heeft veroorzaakt in de branche. „Mijn mensen zijn niet 100 procent. Dan is het ook niet verantwoord ze op pad te sturen.”

Overheid
Beducht is Arntz ook over de druk die de overheid momenteel legt op de branche. „Daar kan de zaak op stuklopen”, zegt hij. Vrijwel elk vuurwerkbedrijf heeft de afgelopen dagen wel een of meer controlediensten op bezoek gehad. „Dat neemt veel tijd in beslag en dat gaat ten koste van de zakelijke activiteiten.”

„Voor ons bedrijf zijn de gevolgen dramatisch”, aldus J. Wagenvoort. Hij vormt samen met zijn vader de directie van het vuurwerkbedrijf Wagenvoort in Wapenveld, dat verder twee werknemers telt. „Ik ben op dit moment werkloos en ik kan nergens heen voor steun.” Over schadebedragen wil hij niets kwijt.

„De ene na de andere opdracht wordt afgezegd”, aldus Wagenvoort. Hij krijgt van collega's te horen dat het bij hen niet anders is. Opdrachtgevers aan hun contract houden, heeft weinig zin. „Dan komen ze nooit meer terug en dan kunnen wij het volgend jaar wel schudden.”

Begrip
Opdrachten tot ver in juni worden ingetrokken. Wagenvoort zegt er op zich wel begrip voor te hebben, gezien de ramp in Enschede. „Wat daar is gebeurd, is zo verschrikkelijk.” Maar hij vreest voor het voortbestaan van zijn bedrijf als de situatie nog lang voortduurt.

Wagenvoort is een van de negentien leden van de branchevereniging Vereniging Vuurwerkevenementen Nederland (VEN). Hierbij zijn bedrijven aangesloten die zijn gespecialiseerd in het afsteken van vuurwerk bij evenementen in de openlucht.

VEN-secretaris C. Reil zegt geen inzicht te hebben in de gevolgen van de ramp voor de branche. De leden zijn volgens haar in het algemeen zwijgzaam over dit soort zaken. „Ze azen op elkaars opdrachten. Het zijn goede vrienden van elkaar, maar niet als het om opdrachten gaat.”