Financiën en Economie 19 augustus 2000

Beleggers horen geen mea culpa uit mond van Baan-top

„Ons is het mes op de keel gezet”

Door H. de Boer
NIJKERK – Boos waren ze. Ontzettend boos. En teleurgesteld. Bijna zes uur lang slingerden verschillende Baan-beleggers gisteren tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering verwijten in de richting van de top van het Veluwse softwareconcern. „Dit is een droeve vertoning. De overname door Invensys is een feit, maar de manier waarop is slecht gevallen. Ons is het mes op de keel gezet.”

Het agendapunt ”Ontmanteling van Baan” was eigenlijk niet meer dan een formaliteit. De Britten bezitten immers tegen de 75 procent van de aandelen en konden gisteren in Nijkerk alle voorstellen zonder problemen doordrukken. Dat het geen hamerstukken werden, is „uit respect voor de aandeelhouders”, aldus financieel topman Rob Ruijter na afloop. „We wilden dat iedereen zijn gevoelens kon uiten.”

En dat deden de Baan-beleggers die tot nu toe hebben geweigerd hun stukken aan Invensys aan te bieden. In totaal gaat het om ongeveer 20 procent van de aandelen. De Britten bieden 2,85 euro per aandeel, maar dat is voor deze beleggers „een fooi”, zij willen meer. Nog liever zien ze dat Baan zijn beursnotering behoudt. „Invensys belooft dat Baan in 2001 zwarte cijfers schrijft”, aldus belegger Pascal de Wit. „De kans dat de koers zal stijgen, is groot.”

Voorzitter van de raad van commissarissen Pierre Everaert legde tot vijf, zes keer toe uit dat dit geen optie is. „Invensys wil 100 procent van de aandelen Baan en eist dat de beursnoteringen in Amsterdam en New York worden gestaakt. Zo niet, dan zou de deal niet doorgaan. Wij hadden geen keus. Een faillissement dreigde.”

Aangezien het Invensys niet lijkt te lukken zelfstandig 95 procent van de aandelen in handen te krijgen (het wettelijke percentage om een aandeel van de beurs te kunnen halen), werd gisteren het voorstel aangenomen de bezittingen en schulden van Baan Company aan Invensys over te doen, waarna een zo goed als lege vennootschap achterblijft, die binnen twaalf maanden wordt geliquideerd. Deze lege huls bevat straks alleen een zak geld, met een waarde van 2,85 euro keer het aantal aandelen dat nog niet is aangemeld. Bij liquidatie krijgen de weigeraars alsnog 2,85 euro uitgekeerd, zonder rente en waarschijnlijk fiscaal belast.

Deze zelden eerder vertoonde constructie is tegen het zere been van aandeelhouders, waarvan er zo'n honderd aanwezig waren. „Wij worden op een schandalige manier uitgerookt”, aldus Piet van den Dool. „Wat een struikroverspraktijken.” Pascal de Wit hoopt dat de Ondernemingskamer de procedure achteraf alsnog zal afwijzen. „Vroeger was het je geld of je leven, nu is het 2,85 euro en wegwezen.”

Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bestookte de raad van commissarissen –zoals gewoonlijk– met een waslijst aan vragen. Of het niet eens tijd was om de hand in eigen boezem te steken, hield hij Pierre Everaert voor. „Branchegenoten hebben het wel gered. Is er niet gewoon sprake van mismanagement?”

Voor de Baan-topmensen die het bedrijf de rug hebben toegekeerd, wenste Everaert echter geen mea culpa uit te spreken. „En mezelf verwijt ik niets. De verkoop van Baan aan Invensys was het maximaal haalbare.” Commissaris Hans Wortmann gaf wel toe dat er fouten zijn gemaakt. „Ondernemen brengt risico's met zich mee. Maar je hoeft je pas schuldig te voelen als je je huiswerk niet goed hebt gedaan.”

Dankzij de stem van Invensys werd het voorstel Baan te ontmantelen gewoon aangenomen. Voor de feitelijke liquidatie is formeel opnieuw een aandeelhoudersvergadering vereist. Volgens financieel topman Ruijter van Baan zal deze bijeenkomst, die waarschijnlijk begin volgend jaar plaatsheeft, „hooguit enkele minuten” duren.

Geduld
Of er gerechtelijke procedures komen, is niet zeker. „Bij Baan is daarvan niets bekend”, aldus Ruijter. De stichting Baan Investors zegt naar de Ondernemingskamer te willen stappen zodra zij 3 procent van de aandelen vertegenwoordigt. Oprichter van de stichting Ernst Sonneveldt bleef gisteren weer vaag over de stappen die hij eindelijk eens denkt te ondernemen. „U moet eens wat geduld hebben.”

VEB-directeur De Vries noemde de opstelling van Baan gisteren „loos theater.” „Beleggers wordt duidelijk een streek geleverd.” Voor procederen ziet hij weinig kansen. „Dan moet je aantonen dat 2,85 euro te laag is, maar er zijn geen andere bieders opgestaan.”

Zie ook:
Moszkowicz werkt aan claim tegen gebroeders Baan - 11 augustus 2000

Beurs haalt Baan Company uit AEX-index - 4 augustus 2000

Achthonderd banen op de tocht bij Baan - 3 augustus 2000

ING kan verlies op Baan wellicht toch aftrekken - 1 augustus 2000

Baaninvestors breekt met groep ontevreden beleggers - 31 juli 2000

Wat linksom niet lukt, moet maar rechtsom - 27 juli 2000

Invensys zet alle zeilen bij voor overname Baan - 26 juli 2000

Invensys besluit morgen over bod op Baan - 25 juli 2000

Baaninvestors overwegen spoedzaak tegen Baan - 24 juli 2000

Invensys stopt inkoop aandelen Baan op beurs - 21 juli 2000

ING meldt aandelen Baan toch maar aan - 20 juli 2000

ING zou aandelen Baan willen ruilen - 19 juli 2000

„ING verkoopt belang in Baan niet” - 17 juli 2000

Invensys wil Baan niet tegen elke prijs - 15 juli 2000

Invensys-bod op Baan wordt wellicht verlengd - 14 juli 2000

Ondernemingsraad Baan eens met overname - 15 juni 2000

Aandeelhouders Baan liggen dwars - 9 juni 2000

„Ik ben een leider in ontwikkeling” - 6 juni 2000

Everaert heeft vertrouwen in toekomst Baan - 2 juni 2000

Baan in handen van Brits softwarebedrijf - 31 mei 2000

„Van ontreddering is bij Baan geen sprake” - 23 februari 2000

Jan Baan aan het roer bij Vanenburg Group - 15 januari 2000

Relevante websites:
Baan Company

Invensys

Stichting Toezicht Effectenverkeer

Amsterdam Exchanges