Financiën en Economie 19 juli 2000

Open brief Van Dijke (RPF) aan bank

ING zou aandelen
Baan willen ruilen

Van onze redactie economie
AMSTERDAM – Bankverzekeraar ING is wellicht bereid zijn belang in het softwareconcern Baan Company om te zetten in een 5-procentsbelang in het Britse Invensys. Een woordvoerster van ING wilde vanochtend niet op dit gerucht ingaan. „Wij blijven bij het standpunt geen mededelingen te doen over onze beleggingen.”

Tot nu toe heeft ING zijn stukken Baan –naar verluidt zo'n 5,9 procent– nog niet aangeboden aan Invensys. De Britten bieden 2,85 euro per aandeel en kunnen inmiddels aanspraak maken op 58 procent van de stukken. Invensys, dat ten minste 95 procent in handen wil hebben, heeft de biedingsperiode verlengd tot volgende week dinsdagmiddag 15.00 uur. Het Britse concern zegt zijn bod niet gestand te doen als het de beoogde hoeveelheid aandelen niet haalt. In dat geval dreigt een faillissement voor Baan.

Verantwoorden
Over het belang van ING in Baan werd de afgelopen dagen volop gespeculeerd. Zo zou de bankverzekeraar dankzij een belastingtechnische constructie meer baat hebben bij een faillissement. In dat geval mag ING zijn beleggingsverlies van circa 750 miljoen gulden fiscaal aftrekken en haalt het bijna twee keer zoveel binnen als bij verkoop van de stukken aan Invensys.

Verschillende media maken echter melding van het feit dat ING terugdeinst voor een dergelijk scenario. „Kun je het verschil tussen de biedprijs en de restitutie van de Belastingdienst verantwoorden tegenover je aandeelhouders”, zo vraagt men zich bij ING af. RPF-fractievoorzitter Van Dijke schreef gisteren een open brief over deze kwestie aan de voorzitter van de raad van bestuur van ING, Kist.

Van Dijke wijst erop dat Baan meer is dan een pakket aandelen. „Er werken duizenden mensen, met evenzovele gezinnen. Het zou toch schande zijn –en vooralsnog weiger ik ervan uit te gaan dat de geruchten op dat punt juist zijn– indien ING, als medeaandeelhouder van Baan, niet gewetensvol met de belangen van de werknemers van Baan zal omgaan.”

De bank moet de eventuele verkoop van aandelen niet zien als „een soort pokerspel”, maar als middel om de belangen van het personeel van Baan te dienen. Het aankoersen op een faillissement alleen met het oog op de beperking van verliezen, is volgens Van Dijke „immoreel” en zal „door de samenleving zonder twijfel zeer negatief worden beoordeeld.”

Bronnen binnen ING melden nu echter dat het concern een aandelenruil met Invensys onderzoekt. Het zou gaan om het verkrijgen van een belang van 5 procent in Invensys. Deze deal biedt ING aantrekkelijke financiële kansen, zo wordt binnen het concern geredeneerd. De ING-woordvoerster zei vanochtend dat de bankverzekeraar op dit moment niets mee te delen heeft. „ING is zich bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, zoals dat ook in ons jaarverslag staat verwoord”, was het enige dat zij kwijt wilde.

Het management van Baan Company zegt ondertussen ook serieus rekening te houden met een toekomst zonder Invensys als nieuwe eigenaar, al gaat de voorkeur uit naar dat laatste. Volgens financieel topman R. Ruijter is een faillissement na een eventueel terugtrekken van de Britten niet de enige optie, maar zou het softwareconcern na een forse reorganisatie ook zelfstandig verder kunnen. Ruijter deed deze uitspraken gisteren tijdens een telefonische toelichting op de definitieve jaarcijfers, die nog slechter uitvielen dan eerder was gemeld.

Enorme strijd
Wil het bedrijf op eigen benen verder, dan zal de helft van de activiteiten moeten worden weggesaneerd, denkt Ruijter. Maar „het soloscenario zal een enorme strijd worden”, verklaarde hij ook meermalen. Waar Baan het kapitaal voor een doorstart vandaan denkt te halen, zei hij niet. De Veluwse automatiseerder kampt met een structureel negatief eigen vermogen, draait al zeven kwartalen met rode cijfers en heeft momenteel last van slechtbetalende klanten die hun verplichtingen voor zich uitschuiven nu de toekomst van Baan nog lang niet is verzekerd.

Een woordvoerder van de Amsterdamse effectenbeurs verklaarde gisteren dat het zogenoemde strafbankje, waar Baan gezien de financiële positie eigenlijk al op had moeten plaatsnemen, nog heel even buiten beeld blijft. De AEX eist een positief eigen vermogen voor het handhaven van een officiële notering. Het beursbestuur wacht nu met maatregelen tot het bod volgende week dinsdag is afgelopen.

Zie ook:
„ING verkoopt belang in Baan niet” - 17 juli 2000

Invensys wil Baan niet tegen elke prijs - 15 juli 2000

Invensys-bod op Baan wordt wellicht verlengd - 14 juli 2000

Ondernemingsraad Baan eens met overname - 15 juni 2000

Aandeelhouders Baan liggen dwars - 9 juni 2000

„Ik ben een leider in ontwikkeling” - 6 juni 2000

Everaert heeft vertrouwen in toekomst Baan - 2 juni 2000

Baan in handen van Brits softwarebedrijf - 31 mei 2000

„Van ontreddering is bij Baan geen sprake” - 23 februari 2000

Jan Baan aan het roer bij Vanenburg Group - 15 januari 2000

Relevante websites:
Baan Company