Zonder trap of lift naar de eerste verdieping

De Vertiwalk maakt het mogelijk zonder trap of lift naar de eerste etage te 'lopen'. beeld Rombouts Frieling Lab

Ruimte in gebouwen is schaars. Zeker de trap is een ruimtevreter en een lift is voor een gebouw met een paar bouwlagen te duur en vergt onderhoud. Een internationaal ontwerpteam van het Rombout Frieling lab in Eindhoven bedacht een apparaat waardoor personen in verticale richting naar de volgende verdieping kunnen lopen. Of beter: roeien.

Het prototype van de Vertical Walking –of VertiWalk– dat de ontwerpers vorige maand op de Dutch Design Week in Eindhoven lieten zien, oogt als een eerste concept. „Deze is met name bedoeld voor eenpersoonshuishoudens”, aldus Rombout Frieling, oprichter van het gelijknamige ontwerpbureau.

„Natuurlijk werken we ook aan oplossingen voor meerdere personen, maar in het productontwikkelingsproces is het belangrijk om problemen stap voor stap aan te pakken. Belangrijk in al onze producten is dat we zo veel mogelijk gebruikmaken van lichaamskracht, ook wanneer deze verminderd is.”

De meest in het oog springende onderdelen van de VertiWalk zijn twee verticale rails. Daartussen bevinden zich een houten zitting met rugleuning en een voetenplankje, die onderling door middel van koorden aan elkaar verbonden zijn en die beide in verticale richting over de rails kunnen rollen.

Rails

Om met de VertiWalk naar boven te kunnen lopen, neemt de gebruiker plaats op de zitting, plaatst hij zijn voeten op het voetenplankje en houdt hij met zijn handen de verticale buizen vast die vóór de rails zijn geplaatst. Zodra hij zich met zijn benen afzet en zich met zijn armen omhoogtrekt, beweegt de zitting zich omhoog totdat deze niet verder kan omdat de koorden tussen zitting en voetensteun niet langer zijn. Vervolgens klemt de zitting zich vast en kan de gebruiker weer gaan zitten waarna het voetenplankje omhoogkomt en de gebruiker zich weer af kan zetten voor de volgende stap.

Met ongeveer acht stappen is de gebruiker een etage hoger. Om van boven weer naar beneden te komen, moet hij een knop omzetten en vervolgens dezelfde beweging maken, maar dan in omgekeerde richting. „Eigenlijk is het meer een roeiende dan een lopende beweging”, aldus Frieling.

Volgens de ontwerper is de inspanning die nodig is om met de VertiWalk naar boven te kunnen lopen minimaal. „Ongeveer 10 procent van de benodigde energie om een trap te beklimmen; en dat zonder dat het apparaat een externe energiebron nodig heeft. Ook minder valide mensen, die nu nauwelijks de trap opkomen, kunnen met de VertiWalk naar de volgende etage.”

Prototype

Het prototype is volgens Frieling uitgebreid getest door een breed scala aan proefpersonen, inclusief mensen met lichamelijke beperkingen. „Volgend jaar willen we het product voor een langere tijd gaan testen in een aantal eenpersoonshuishoudens, met name onder oudere personen. Juist voor hen is het belangrijk dat ze in beweging blijven.”