Staan achter je bureau met de You-Stand

Met de You-Stand kun je staand werken achter je bureau. beeld You Stand

Veel mensen zitten te veel en bewegen te weinig. Dat is slecht voor de gezondheid, meldde de Gezondheidsraad vorige week. Aan beide is echter wat te doen. Fietsend naar het werk of de supermarkt, kinderen meer buiten laten spelen, enzovoorts. Meer bewegen en minder zitten, het kan dus. Maar hoe doe je dat als je een bureaubaan hebt?

Oud-journalist Frank in het Veld (53) heeft daarvoor een oplossing bedacht: de You-Stand. Een opstelling bestaande uit vier planken die je op je bureau kunt plaatsen en in een mum van tijd in elkaar zet of afbreekt.

Een vriend van In het Veld kampte met rugklachten en kreeg het advies om meer staand te gaan werken. „Aan een in hoogte verstelbaar bureau heb je dan niets. Dat is alleen bedoeld voor personen van verschillende lengtes die zittend werken. Aanschaf van een prijzig zit-stabureau zag hij niet zitten. Zo kwam ik op het idee van een goedkoop alternatief en stapte naar een meubelontwerper voor de concrete uitwerking. Het resultaat is de You-Stand.”

XL

Ons testexemplaar, de You-Stand XL, bestaat uit twee werkbladen van 78 centimeter en twee steunbladen. In een folder wordt uitgelegd hoe de vier planken in elkaar moeten worden gezet. Dat is een fluitje van een cent. De meeste tijd gaat zitten in het losmaken en weer inpluggen van de aansluitkabels van de laptop.

De planken zijn op diverse hoogtes instelbaar. Dat maakt de You-Stand geschikt voor personen van verschillende lengtes. Op de bovenste plank staat de laptop, op de onderste liggen het toetsenbord en de muis. Het advies is om er maximaal twee tot vier uur per dag gebruik van te maken. „Afwisseling is belangrijk”, stelt In het Veld. „Lang zitten is niet goed, maar lang staan evenmin.”

Goedkoopste

Inmiddels hebben zo’n 800 bedrijven, instellingen en kantoren één of meer exemplaren besteld, meldt In het Veld. De prijs van de goedkoopste You-Stand bedraagt 179 euro, de duurste variant kost 199 euro, exclusief btw. Dat is goedkoper dan een elektrisch verstelbaar zit-stabureau, dat algauw 500 euro kost. Voordeel van zo’n bureau is wel dat je zitten en staan gemakkelijker kunt afwisselen, zonder een opstelling te moeten afbreken of verplaatsen.

Maar is staan tijdens het werk wel goed voor de gezondheid? Niet altijd. Zo kan bij hart- en vaatpatiënten de verhoogde druk op het vaatsysteem leiden tot meer halsslagadervernauwing. Wetenschappers van de Amerikaanse Cornell University (bit.ly/1MCAdK4) wijzen ook op andere nadelen, zoals het ontbreken van steun voor de armen tijdens het staan. Ze benadrukken vooral het belang van geregeld bewegen: loop even een rondje; pak de trap; wandel tijdens de lunchpauze. Er is ook een valkuil: wie overdag op het werk meer staat, gaat ’s avonds thuis meer zitten, blijkt uit Brits onderzoek. Dat moet dus niet...

you-stand.nl